– De ser allt som en judisk konspiration

Expos vd Daniel Poohl chattade om nazister och högerextremister

NYHETER
Daniel Poohl.

   Daniel Poohl säger: Hej nu är jag inloggad

goofball säger: Skall man bjuda in extremhögern i samhällsdebatten eller låta dem stå utanför?

   Daniel Poohl säger: jag tycker inte att man ska sätta sig sida vid sida med högerextremister, det är att legitimera dem som en demokratisk aktör.

Fredrik säger: Tycker du att AFA gör ett bra jobb för att motverka nazismen?

   Daniel Poohl säger: NEJ! Våld är inte ett accetabelt sätt att försvara demokratin.

Anonym säger: Snacka om statlig propaganda!!!! vi vänder på steken: Hur skulle det se ut om högerextrema granskade er och fick öppet föra ut informationen i massmedia?!

   Daniel Poohl säger: Det skulle troligen bli en situation där judar fick skulden för allt, invandrare beskrevs som våldtäktsmän och icke-välkomna. Titta hur det såg ut i Tyskland på 1930-talet, ungefär så skulle det bli. För övrigt är vi ingen statlig organisation.

gecko säger: hur många nazister finns det egentligen i sverige, vet man det?

   Daniel Poohl säger: Nja, 300-500 utgör den innersta kärnan, enligt Säpo och våra beräkningar, sen finns en "svans" av aktivister av olika slag som kanske är runt 2000-3000.

Frihet säger: Hur definierar man en högerextremist? Är man högerextremist om man är kritisk till invandringspolitiken, eller krävs det nazist-sympatier för att räknas som högerextremist?

   Daniel Poohl säger: Högerextremist är ett konstigt begrepp som vi tagit från engelskan och översatt till svenska. Men enligt mig är man inte högerextremist om man kritiserar invandringen. De flesta som gör det i dag brukar dock använda sig av falska siffror i syfte att bana väg för en politik som är högerextrem.

darwin säger: hejsan daniel.. hur länge har du jobbat på expo då?

   Daniel Poohl säger: Sedan 2001. Under den största tiden har jag jobbat ideellt. Liksom de flesta av våra medarbetare gör.

olap säger: Varför var svenskar blivit mer och mer rasistiksa?

   Daniel Poohl säger: Jag vet inte om svenskar har blivit mer rasistiska. jag tror tvärtom att vi faktiskt har blivit mer öppna mot nya kulturer under de senaste 30 åren.

Adam säger: Är Sverigedemokraterna högerextrema?

   Daniel Poohl säger: Ja, det tycker jag.

illum säger: Vore det inte mer konsekvent av Expo att även granska anti-demokratiska islamistiska strömningar med tanke på att de har mycket gemensamt med nazism?

   Daniel Poohl säger: Läs vårt senaste nummer. Där avslöjar vi ett samarbete mellan en radikal islamist och en nazist.

dgss säger: Du som värnar om demokratin. Vad anser du om Laila Freidvalds och UD beslut om att köra över en av våra grundlagar då de stängde ned SD hemsida?

   Daniel Poohl säger: Jag tycker att de gjorde fel. Även om det inte var UD som stängde ner hemsidan.

floodis säger: Har nazister alltid fel om invandrare, homosexuella och judar? Ska man misstro allt de säger?

   Daniel Poohl säger: I och med att de ser allt som en stor judisk konspiration så är mitt svar ja!

Adam säger: Man hör ofta talas om våldsamma vänsterextremister, tex. AFA. Granskar ni även dem?

   Daniel Poohl säger: Nej, vi kan inte granska alla. Vi har knappt resurser att bevaka extremhögern. Däremot välkomnar jag granskningar av även AFA.

borg säger: Vad i SD:s politik gör dom Högerextrema?

   Daniel Poohl säger: De ställer svenskar mot invandrare, de bedriver en politik för en etniskt homogent Sverige, det är högerextremism.

aenema säger: Finns det, och om i så fall, vilken är den högst uppsatta politikern som har haft kontakt/sammarbetat med högerextrema organisationer i Sverige.

   Daniel Poohl säger: I modern tid. den moderate riksdagsmannen Sten Andersson, som senare gick över till Sverigedemokraterna.

Dusan säger: Jag har fått konstiga flygblad från ett parti som heter EAP. Är dom rasister?

   Daniel Poohl säger: De är ett pyttelitet parti med udda krav. jag skulle beskriva dem som antisemiter.

Flippande Ninjan säger: Hur svarar du på kritiken om expos kopplingar till AFA och andra vänsterextrema organisationer?

   Daniel Poohl säger: Inget annat än att vi samarbetar med de som delar Expos plattform, där ingår inte AFA och grupper som använder våld.

Tomas säger: Hej Daniel, vad anser du är huvudorsaken till att en person blir nazist? Och kan du se att det finns likheter med personer som blir vänsterextremister?

   Daniel Poohl säger: Ibland ja. jag tror att man blir nazist för att man lockas av budskapet: Att stå för en radikal förändring av samhället, att tillhöra en grupp, att vara betydelsefull, bland annat.

Burre säger: Görs det tillräckligt idag för att motarbeta etablerade rasistiska organisationer/partier och vad kan man göra?

   Daniel Poohl säger: Nej det tycker jag inte. Jag tror att det är viktigt att våga ta ställning. Det kan man göra på olika sätt. Starta en antirasistisk förening på skolan, där du bor, jobba i fackföreningar. Framför allt våga inse att extremhögern är en växande rörelse över hela Europa.

bella säger: var du inte rädd när du gick med i partiet på låssas. blev du påkommen?

   Daniel Poohl säger: Du menar när jag infiltrerade Nationaldemokraterna, självklart var man rädd ibland. jag blev inte påkommen förrän mitt uppdrag var avslutat.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Yngve - Uddevalla säger: Tjenare Daniel! Kul att du fortsätter kämpa. Vad är ditt mål egentligen?

   Daniel Poohl säger: Ja du Yngve. Jag tror inte att det går att se till att fascism och rasism försvinner. Mitt mål är att göra människor medvetna om att det finns grupper som vill skapa ett samhälle där svenskar ställs mot invandrare- ett vi och dom-samhälle. Och att människor med den vetskapen gör vad de kan för att försöka förhindra en sådan utveckling.

Moderator säger: Tack Daniel Poohl och tack alla ni som ställde frågor.

   Daniel Poohl säger: Tack själv!