Kommun spärrar populär chatt-tjänst

Söderköping vill bekämpa porren på nätet

NYHETER

Söderköping

Söderköpings kommun spärrar sajter som MSN i kampen mot porr.

Tilltaget kritiseras som gammal moralpanik.

Spärrarna har införts på alla kommunens datorer i förvaltning, på bibliotek och skolor.

- Vi har spärrat vissa kategorier med sökord som porr, rasism, hat, våld, onlinespel och andra sidor. Vi startade för en vecka sedan och kommer att hålla på fram till påsk då försöket utvärderas, säger Per Sandler, IT-chef i Söderköping, till TT.

I praktiken betyder det att tusentals sidor stängs av från kommunens IT-nät. Bland de stoppade fanns Lunarstorm och MSN.

- Lunarstorm har vi kopplat på igen, men chattsidor som MSN finns kvar på spärrlistan, säger Sandler.

"Bekämpa moralpaniken"

Ulf Engström, rektor i Östhammars kommun och författare till läromedlet "Etik och Internet" ger inte mycket för Söderköpings kommuns beslut att införa spärrar.

- Vi måste bekämpa moralpaniken. Vi kan inte förbjuda, censurera eller filtrera internet, men väl lära oss att använda internet på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Fyra av fem svenska ungdomar använder regelbundet MSN eller Lunarstorm, en av de absolut vanligaste ungdomssajterna, där 100 000-tals ungdomar kan prata med varandra eller knyta nya kontakter.

- Politiker och beslutsfattare måste besinna sig. Det är fullständigt vansinne att försöka spärra de här sajterna, säger Ulf Engström.

I debatten pekas ungdomssajter ut som ställen där också pedofiler skapar kontakter med barn och där unga flickor viker ut sig mot betalning. Att få stopp på den verksamheten menar han kräver andra insatser än förbud.

Seminarier

I Östhammar är det utbildning och inte förbud som gäller. Seminarier, utbildningar och diskussioner kring internet med alla inblandade - politiker, skolanställda, elever och föräldrar.

Rädslan hos vuxna för tekniken och dess möjligheter ser han som en stor fara.

- Vi ska stärka eleverna att själva sätta gränser och förstå konsekvenserna för vad man gör på internet. Lärare behöver ofta hjälp för att inte känna sig generade över att veta långt mycket mindre än eleverna om internets användning, säger han.

Anders Lignell/TT