Poola med tjejkompisen

1 av 2
Tesfghi Haregu och Isabella Marlensson tränar i Tensta simhall. Foto: Malin Arnesson
NYHETER

Varje onsdag ringlar en lång kö in till Tensta simhall.

Vattengympa och simskola står på schemat.

Men bara för kvinnor.

En dag i veckan är inga män tillåtna i Tensta simhall. Med enbart kvinnor i personalen och i bassängen öppnar sig möjligheten till simträning för kvinnor som annars aldrig skulle besöka simhallen.

Kvinnlig frihet

- Man känner sig mer fri när det bara är tjejer här. Egentligen spelar det ingen roll för mig, jag är kristen, men min kompis är muslim och skulle aldrig gå hit om det var män närvarande. Nu kan vi träna tillsammans, säger Isabella Marlensson, 25.

Enormt intresse

Dagens träningspass är fullsmockat, som vanligt. Intresset för kvinnosimmet är enormt. Vissa tränar i shorts och långärmad t-shirt, andra har sjalar på huvudet. Till tonerna av David Hasselhoffs "I"ve been looking for freedom" höjer de pulsen med benböj och magövningar. Alla kämpar på efter egen förmåga och stämningen är koncentrerad.

Fler borde starta

- Vi har inga planer på att utöka med fler tider bara för kvinnor. Dels känner sig männen diskriminerade när deras tider försvinner, dels krävs mycket personal eftersom många av kvinnorna här i Tensta har dåliga simkunskaper, säger Esbjörn Forsberg, anläggningschef.

- Däremot vore det bra om fler simhallar också startade kvinnosim, säger han.

Fler ställen där kvinnor (och män) är ensamma i poolen:

Miranda Sigander, Aftonbladet