Här säger det klick

Experten: Så blir du en mästare på foto

Foto: Malin Arnesson
Skapa en egen stil Läs på så mycket du kan och låt dig inspireras av bilder som redan är tagna. Släpp loss fantasin och bli din egen mästerfotograf.
NYHETER

Klick!

Du kan också bli en mästerfotograf.

Blixtanmäl dig till en fotokurs.

Visst kan du bli duktig på att plåta på egen hand. Men med en kurs utvecklas du snabbare. Det anser i alla fall Per Bredberg, som utbildat fotografer på Studiefrämjandet i åtta år nu.

Ta del av tips

– Du kanske inte är så bra på att fota som du tror. Det finns många grundtips som är bra att få ta del av. Till exempel råd om hur du fotar i motljus eller i en omgivning med snö, säger han.

Traditionell fotografi, digitalfoto, färgfotografi eller mörkerrumsarbete. Det finns mycket att lära sig i ämnet.

Flerfaldig prisvinnare

En som kan mycket men som inte själv gått så många kurser är Pieter Ten Hoopen. Han vann pris som årets pressfotograf både år 2005 och 2006 i tävlingen Årets bild.

– Jag har lärt mig det mesta på egen hand och genom en duktig kompis. Men jag tycker absolut att det kan vara jättebra att gå en kurs och utbilda sig i grunderna, säger han.

Ha roligt

Mästerfotografen betonar vikten av att ha kul. Finns inte glädjen där är det svårt att få fina bilder.

– Det är viktigt att du är intresserad av det du fotar av. Det gör att du blir extra engagerad. Att testa och leka sig fram är annars det bästa tipset jag kan ge till en nybörjare, säger han.

Expertens 5 bästa tips

2006 tog Pieter Ten Hoopen Årets bild. Här är hans fem bästa råd:

Blixtrande kurser

Jonas Andersson