”Han har inte mördat ensam”

Åklagaren: Brodern fick hjälp av familjen att döda Abbas

NYHETER

KALMAR

I morgon kommer den mördade Abbas mamma Fatima Khavaris till rättegången.

Hon ska då försöka att berätta om den chock hon fick när någon talade om för henne att hennes son var död, mördad i ett land han drömt om.

Mördad därför att han inte dög som pojkvän till en 15-årig flicka.

Foto: MATHS BOGREN
’ett hedersmord’ I går inleddes rättegången mot Abbas mördare. Brodern till Abbas flickvän har erkänt mordet, men åklagaren hävdar att fler personer måste ha varit inblandade.

-Det här är ett klockrent hedersmord, sa Elisabeth Fritz, advokat och mammans biträde till Kalmar tingsrätt då rättegången började där i går.

Det sa också Kjell Yngvesson, åklagaren, då han gick i-

genom varför han anser att flickans bror, mamma och pappa är lika skyldiga till mordet. Oavsett vem som höll i den stora kniven.

Den 17-årige brodern har erkänt att det var han, och bara han, som dödade Abbas Rezai sent på kvällen den 15 november förra året.

Mamma och pappa erkände ingenting.

Kjell Yngvesson tänker leda i bevis att brodern inte kunde utföra mordet själv. Dessutom sa han:

-Det finns fler gärningsmän, fler personer inblandade. Det tyder hela utredningen på. Felet är att vi inte vet vilka och därför kan vi inte heller gripa någon mer. Och ingen säger ju något.

Abbas, och flickan, hade brutit mot alla regler, familjens heder var förstörd och kunde bara återupprättas med Abbas död.

Den åtalade mamman, 40, liten och späd i en vit huvudduk och lång, ljusgrå, tunn kappa var den enda som visade någon reaktion då polisteknikern Roger Magnusson mycket detaljerat gick igenom hur Abbas dödats.

Snyftade i rätten

Likt en sportkommentator i tv ritade han på bilderna av den döde Abbas, ringade in de 20-talet knivhuggen, blodstänken, spåren av den heta matoljan som hälldes över Abbas ansikte. Mamman blundade, höll en hand för ansiktet, snyftade några gånger vid ett tillfälle.

Tidigare:

Per-Iwar Sohlström