Perssons och Freivalds enkla lösning – skälla på media

Foto: JERKER IVARSSON
skjuter på budbäraren Både Laila Freivalds och Göran Persson skyller de senaste dagarnas dramatik på journalister. Med förlov sagt är det att göra det lite väl enkelt för sig, skriver Aftonbladets Lena Mellin.
NYHETER

Att skjuta på budbäraren är världens enklaste.

Det gör Laila Freivalds och Göran Persson.

När det i själva verket handlar om att riksdagen och JK gör sitt jobb.

Laila Freivalds bestämde sig för att avgå när inga journalister frågade om Vitryssland eller Mellanöstern på en pressträff i Bryssel i måndags. Statsministern talar om en kampanj mot utrikesministern. Det är, kort sagt, medias fel att utrikesministern lämnar sin post.

Granskning viktig uppgift

Med förlov sagt är det att göra det lite väl enkelt för sig.

Laila Freivalds är visserligen omskriven. Men det beror på att de som är satta att kontrollera regeringen faktiskt gör sitt jobb. De gör sin konstitutionella plikt.

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att grans-ka hur regeringen sköter sitt arbete. Ett av många instrument är konstitutionsutskottet, KU, som årligen kontrollerar om regeringen följt reglerna.

KU är nu i slutfasen av sin granskning av regeringens handläggning av flodvågskatastrofen i Asien. Nästa vecka väntas både Laila Freivalds, Göran Persson och vårdminister Ylva Johansson få kritik av utskottet.

Det är fullt begripligt att Freivalds och Persson tycker illa om att läsa om det eller se det rapporteras på tv.

Är en grundbult

Men att skjuta på budbäraren är att göra det väldigt, väldigt enkelt för sig. Särskilt med tanke på att åtta av sjutton ledamöter i KU är socialdemokrater.

Justitiekanslern, JK, tillhör däremot inte riksdagens kontrollorgan. Han är regeringens egen advokat men vakar också över tryckfriheten.

Det är därför JK undersöker fallet med sverigedemokraternas stängda hemsida. Ett webbhotell stängde den sedan en av Freivalds närmaste medarbetare och Säpo berättat om riskerna med att utlysa en tävling för karikatyrer av profeten Muhammed.

JK:s undersökning är inte heller ett påfund av media. Det är en undersökning utförd av en av grundbultarna i det svenska rättsväsendet.

Alltså är det relevant att berätta om den i tidningen. Även om ministrarna inte gillar det heller.

Läs mer:

Tidigare:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM