SFS kräver höjt studiemedel

”Det går inte att leva så här”

1 av 2 | Foto: SFS
Lotta Ljungquist och Niclas Sigholm vill höja studiemedlet för högskolestudenter.
NYHETER

I dag börjar Sveriges förenade studentkårer uppvakta partiledarna för att uppmärksamma behovet av höjt studiemedel för högskolestudenter.

– Det går inte att leva på 6 900 kronor i månaden, många har hyreskostander på över 3 000 och tvingas dubbelarbeta, säger Niclas Sigholm ordförande i SFS.

Vänsterpartiets Lars Ohly är den första att få SFS:s certifikat. Han får tre stjärnor, för att vänsterpartiet vill höja studiemedlet med 1 500 kronor.

Det är lika mycket som studentkårerna vill att studiemedlet höjs.

– Vi har räknat ut att en ensamstående student med en hyra på 3 000 går back med tusen kronor i månaden efter månatliga utgifter som telefonräkning, studentlitteratur och mat, säger Lotta Ljungquist, vice ordförande i SFS.

Hon läser själv till personalvetare på Göteborgs universitet.

Stadens nya studentlägenheter kostar 4 000 kronor i månaden.

– Många har hyror som är över 3 000. Studiemedlet höjs i små steg men är ingenting mot vad hyrorna har stigit, säger Niclas Sigholm.

Studenterna är stressade

SFS har också sammanställt flera rapporter om studenters hälsa. Mellan 1981 och 2004 har andelen unga som upplever sin hälsa som dålig ökat markant. Var tjugonde student uppger att de har haft ”svåra problem” av ängslan och oro den senaste månaden. Andelen som känner sig trötta och har sömnbesvär har också ökat.

Att inte veta om pengarna ska räcka till bidrar.

– Den ekonomiska stressen är stor bland studenter, alla som pluggat vet hur svårt det är att få det att gå ihop, säger Niclas Sigholm som studerar till civilingenjör på Chalmers.

”Vill få det på dagordningen”

SFS ska under våren bedriva sin kampanj för att få alla partierna att engagera sig i frågan. Folkpartiet och miljöpartiet ska liksom vänsterpartiet få ett certifikat.

– Vi vill visa att vi uppskattar att de tar studenternas situation på allvar, säger Lotta Ljungquist.

  – Vi vill att alla partierna ska ta ställning. Det här är en fråga som rör många. Vi vill ju studera och ha en arbetskraft som är välutbildad. Alla ska ha råd att plugga, säger Niclas Sigholm.

Så här tycker partierna:

Bör studielån- och bidrag höjas och i så fall till vilken nivå?

SFS

Karin Abrahamsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM