"Det knäcker en totalt. Man känner sig värdelös”

Läsarna om hur det är att vara arbetslös

NYHETER

Att vara arbetslös kan vara mer än att vara utan arbete. Det drabbar inte bara ekonomin, det är påfrestande för självkänslan och hälsan. Aftonbladets nätläsare skriver om hur det känns att söka jobb efter jobb utan framgång.

knäcks: ”Det tär på mitt psyke så otroligt mycket att bara gå hemma och inte göra någonting jag har aldrig mått så här dåligt, det knäcker en totalt. Man känner sig värdelös”.

Veronica skriver att många tror att vara arbetslös är det samma som att vara ledig. Men att hon känner att hon aldrig kan slappna av: ”Jag kan inte planera en semester med min sambo för jag vet aldrig om det dyker upp ett jobb. Om jag skulle vara borta och missa att söka så blir jag kallad lat och får igen ersättning”.

Tappa självförtroendet

Att inte vara på jobbet när ”alla andra” är det kan skapa en känsla av utanförskap och det krävs mycket för att orka skicka iväg sitt CV och utsätta sig för bedömning om och om igen.

An: "Det finns jobb om man visar framfötterna... förutsätter att man är stark och vill ta för sig, vilket man verkligen inte är och kan om man sökt 500 jobb utan framgång och självförtroendet och livslusten är lika med noll. Arbetslös är inte detsamma som värdelös!”

Aktiv och kreativ

Många läsare skriver om hur viktigt det är att vara aktiv och kreativ i sitt jobbsökande. Att du inte ska förlita sig på att arbetsförmedlingen ska hjälpa dig.

Barbro lyckades få ett jobb efter en viss tids arbetslöshet. Hon tror att hennes ideella engagemang i föreningar var en bidragande orsak: ”Fyll ditt cv med engagemang istället för timmar framför tv:n”.

Skriv om ditt CV

Flera läsare ger tips om saker som kan leda till ett arbete. Att man bland annat kan praktisera, anmäla sig till en vikariepool och se över sitt CV.

Matte: ”I början hände det inget med ansökningarna tills en arbetsgivare påpekade mitt CV. Jag skrev om det och sedan började intervjuerna strömma in och även jobberbjudanden”.

Kontaktnät

Många läsare skriver att man ska lägga ner tid och energi på att uppehålla sina

kontaktnät. Att det är mycket vanligt att man får tag på jobb via sina kontakter.

Jocke: ”Större delen av alla jobb tillsätts via kontakter. Själv kommer jag att få jobb direkt efter min examen, tack vare att jag odlat mina kontakter”.

Ha tur

Men trots all utbildning och erfarenhet så gäller det att ha tur...

ann: ”Det tjatigaste som finns är att vara arbetslös! Har varit det till och från under flera år. Det värsta är alla som tror man är det för att man vill. Men jag vet också att är man bara på rätt plats vid rätt tidpunkt kan man ha väldig tur och få sitt drömjobb! Ge inte upp snart är det din tur!”

Birgitta Wilén