Paris åter i lågor

De våldsamma ungdomsprotesterna fortsätter – 220 000 marscherade i protest

1 av 3 | Foto: reuters
Paris skakades i slutet av förra året av våldsamma kravaller. Nu står åter bilarna i brand på stadens gator sedan protesterna mot en ny lag om minskad anställningstrygghet för unga har trappats upp.
NYHETER

PARIS

Paris förvandlades åter till ett slagfält på torsdagen.

Maskerade ungdomar slog ursinningslöst omkring sig med basebollträn och gatstenar i upploppet.

Sammanlagt 420 människor greps av polisen.

Paris står än en gång i lågor.

Kaos utbröt på flera håll i staden då hundratusentals demonstranter gick ut i protest.

De maskerade ungdomarna krossade bilrutor och slet upp gatstenar och stora bitar av asfalt som kastades mot polisen

Ungdomar med basebollträn sprang genom folkmassorna och slog flera blodiga medan fransk kravallpolis försökte skingra och isolera dem.

–Det var en regelrätt attack mot kravallpolisen. De satte eld på ett hus och flera bilar och misshandlade människor som kom i deras väg, säger aftonbladet.se:s Magnus Falkehed, som är på plats i Paris.

Närliggande broar över floden Seine spärrades av, och över hela landet greps sammanlagt 420 människor av polisen, för vandalism och våldsamheter.

– Våldsamma demonstrationer har blivit en del av den franska vardagen. Folk är rädda, säger Magnus Falkehed.

Enligt fransk polis demonstrerade runt 220000 studenter runt hela Frankrike mot en ny lag om ungdomskontrakt, skriver AP.

De uppger också att 27 poliser och 33 ungdomar skadades i sammandrabbningarna.

Allvarligt oroade

Demonstrationerna och skolstrejkerna mot den nya anställningsformen CPE påverkar flertalet av landets 84 universitet, och visar att ungdomarna är allvarligt oroade över den nuvarande prekära arbetssituationen, och inte bara bristen på jobb.

Den nya lagen gör det möjligt för arbetsgivare med färre än 20 anställda att fritt säga upp nyanställda under de första två åren, utan att ange några skäl.

Enligt Florence Dupont, som är lärare i klassiska språk vid Jussieu-universitetet är inte huvudsyftet med protesterna att avskaffa den nya lagen.

– Det egentliga målet är att förkasta försämrad anställningstrygghet... De vill inte ha ett samhälle med en helt öppen arbetsmarknad, säger hon till Reuters.

Strejk

Vid hennes universitet, som är det största i Paris, har tiotusentals studenter strejkat i nästan en månad.

Även i Sverige kan det tänkas att vi får en liknande lag. Centerpartiet lanserade i stort sett en kopia av den franska lagen i början av året.

Premiärminister Dominique de Villepin gjorde på torsdagen sitt första utspel som pekade mot en möjlig öppning i konflikten. Han erbjuder studentrörelsen och fackföreningarna rundabordssamtal nästa vecka, rapporterar AFP.

Artiklar om förra årets kravaller i Paris

Johan Edling, TT-Reuters