– Vad är ni så stolta över?

Mimmi, 20, är trött på den påhittade svenskheten

NYHETER

Vad var det för neger som satt i eran bil? Va, vemdå? Jaha, Ibrahim, han är en vän bara, hurså? Nej, jag bara undrade.

(Citat från en norrländsk by)

Det är tydligen rätt poppis att vara ”stolt” svensk. Jag brukar fråga vad det är dom är så stolta över. ”Över att vara svensk.” Jag har aldrig förstått ett dyft av vad det skulle vara för speciellt med det? Lika lite som jag fattade killarna mot tjejerna-uppdelningen på gympan.

Man gör inget bra i sig, bara genom att vara svensk. Det är ungefär lika märkvärdigt som att råka födas i vilket annat land som helst. Det säger inte ett skvatt om vem du är, eller vad du gör. Så tyvärr, kan ni sluta malla er över att vara svenska nu. Ni belyser bara en förgrening av det självgoda Sverige, som helst beställer in svensk mat på sina charterresor till Las Palmas och blir extra förbannade på folk med utändsk härkomst som begår brott, á la ”Ska dom få vara här ska dom fan sköta sig å!”

Om vi tar och lugnar oss lite nu. Vi är alla bara människor. Kul att vi i Sverige inte har krig och att vi har våra traditioner. Sillen är god och stången vacker. Sånt kan man ju vara glad för. Men stolta?

Hey, varför inte sluta ta oss själva på sådant enormt stort allvar? Har ni märkt att alla andra länder också har sina egna kulturer? Sin egen mat? Sina egna sånger?

Jag tycker ni är lite pinsamma, om jag ska vara ärlig.

”Jag är inte rasist men...” hör man ibland.

Smickra er inte, ni är på god väg när ni säger ”turkar är väl snälla, men om dom bråkar har dom inget här att göra!”

Varför å varför måste somliga klassa människor med sådan entusiasm? I mina öron är det bara en mer rumsren form av ”Heil Hitler”.

Gör egna grejer som ni kan vara stolta över istället. Bygg en sommarstuga. Lär er klassisk massage, eller, kanske framförallt, att alla människor består av samma kött och blod från dag ett.

Sen, kan ni få känna på hur det är att vara riktigt stolta. Över något man på egen hand åstadkommit. Inte över att snålåka på nån slags påhittad svensk stolthet.

Mimmi Karlsson , Lunarsmeknamn: Reeespect

ARTIKELN HANDLAR OM