Tjuven fanns bakom ryggen

Maria en av många som drabbats av bankomatbrott

Foto: ulf höjer
Bestulen Maria Ericksson, 46, märkte aldrig tjuven bakom ryggen. Innan hon spärrat kortet försvann 5 000 kronor från kontot.
NYHETER

I dag kommer lönen.

Men vågar du ta ut den?

Var femte svensk känner sig hotad vid bankomaten.

Bankomaträdslan är spridd över hela landet visar en ny Temo-undersökning. Var fjärde kvinna och var sjätte man har känt sig orolig, rädd eller hotad när de tagit ut pengar från bankomater utomhus.

Äldre kvinnor är mest oroliga och färsk brottsstatistik visar att deras oro är välgrundad.

Av årets 58 rapporterade bankomatbrott i Stockholms city drabbade mer än hälften kvinnor över 45 år. Endast fem brottsoffer var män.

- Tjuvarna som stryker kring automater väljer offren med omsorg. De får koden och ser exakt var plånboken ligger, säger Peter Enell, chef för stöldgruppen i Stockholms city.

Tjuvarna arbetar ofta sedan i grupp för att komma över kortet vid en trängselsituation.

Tjuv bakom ryggen

Precis det drabbade Maria Ericksson, 46, i somras. Hon hade gått av nattskiftet som undersköterska och var på väg hem i morgonrusningen. Hon stannade till vid en bankomat vid Slussen i Stockholm för att ta ut pengar.

Redan då fanns tjuven bakom hennes rygg.

- Men jag märkte ingenting. Inte ens att någon stal mitt kort senare i tunnelbanan. Innan jag hann spärra kortet på eftermiddagen hade de hunnit ta ut 5000 kronor, säger Maria Ericksson.

Använder kortet

Viljan att ta ut kontanter minskar i samma takt som personrånen och stölderna ökar. Förra året rånades 5835 personer utomhus i Sverige. Det är en ökning med drygt tio procent jämfört med 2004.

På Nordea minskar automatuttagen med 5 procent årligen medan kortuttagen ökar med 25 procent.

- Det är en tydlig trend att folk undviker bankomater och använder kortet i stället, bland annat av säkerhetsskäl, säger Boo Ehlin, informationschef på Nordea.

Jessica Ritzén