Djurplågeri agna med fisk

Fängelsestraff för den som bryter mot lagen

NYHETER

LJUSDAL

Det är djurplågeri att agna en krok med levande fisk. Det beskedet har Djurskyddsmyndigheten lämnat. Något som kan få stora konsekvenser för sportfiskare.

Foto: SCANPIX
Fångad med levande mört? Djurskyddsmyndigheten har bestämt att det är djurplågeri att använda levande fiskar som bete vid till exempel sportfiske. Den som använder levande fisk som bete riskerar därmed fängelsestraff.

- En mört är också ett djur som kan känna smärta. Det räcker ju med att man dödar fisken innan man använder den som agn för att det inte skall betraktas som djurplågeri, säger Anders Gustafsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten i Skara som deltagit i handläggningen, till Ljusdals-Posten.

Trär krok i ryggen

Det finns flera sätt att agna med levande fisk. Ett är att trä upp betet på en stor enkelkrok, som enligt reglerna måste användas vid de flesta angeltävlingar. Ett annat är att agna fisken på en trekrok i ryggfenan. Båda metoderna är enligt Djurskyddsmyndigheten djurplågeri.

Djurskyddsmyndighetens besked kommer att väcka uppståndelse bland sportfiskare som använt sig av levande fisk som agn i många år. Nu kan de riskera böter eller fängelse för djurplågeri om de agnar med levande fisk.

- Vi har bara prövat frågan utifrån vad som står i lagen, konstaterar Anders Gustafsson.

Gäller ej insekter

Det är kommunerna som har tillsynsskyldigheten och ska se till så att djurskyddslagarna efterlevs.

Levande agn som mask och insekter omfattas dock inte av djurskyddslagstiftningen.

TT