Kravallpolis rensade torget i Minsk

Demonstranter protesterade mot valfusk

Foto: AP
Vitrysk kravallpolis rensade Oktobertorget i Minsk och grep demonstranterna.
NYHETER

Vitrysk kravallpolis rensade natten till fredagen Oktobertorget i Minsk och grep demonstranterna.

Oppositionsledaren Aljaksandr Milinkevitj säger till TT att de gripna tagits till ett fängelse.

Foto: reuters

– Vi har varit där, men de säger ingenting. Listor över de gripna kommer att finnas halv tio, sade Milinkevitj på telefon till TT tidigt på morgonen.

Han berättade att hans son fanns bland dem som fördes bort av polisen och han slog fast att oppositionen tänker demonstrera som planerat på lördagen trots gripandena.

– Vi tänker inte ställa in den demonstrationen. Det är en helgdag som vi firar varje år, sade Milinkevitj.

Demonstranterna på Oktobertorget hade protesterat högljutt mot valfusket i fyra dygn. Men när de hjälmförsedda poliserna kom mitt i natten sveptes de iväg, tyst och utan motstånd.

På 20 minuter var allt som återstod av deras läger och deras drömmar om att utmana den auktoritäre president Aleksander Lukasjenko en genomblöt röra av tält, stövlar, sovsäckar och banderoller med texter som Vitryssland in i Europa.

Sju gröna lastbilar

Rädslan spred sig bland de 450 demonstranterna när ett dussin poliser anlände klockan tre på morgonen och beordrade journalisterna att dra sig en bit bort.

– Överge oss inte journalister, ropade någon.

Demonstranterna drog sig närmare varandra bland tälten som stått på det isiga torget sedan Lukasjenko i söndags erövrade ännu en presidentperiod i ett val som hans motståndare – och regeringar i väst – sade var manipulerat.

Ett par minuter senare rullade sju mörkgröna gallerförsedda lastbilar snabbt in på torget med minst hundra svartklädda kravallpoliser.

En polis ropade i sin megafon: Alla sitter ner på marken! Han upprepade sin maning gång på gång och lät allt argare. Demonstranterna satt.

Strax därpå dök kravallpoliserna, tyst och koncentrerat, in i hopen. Ett par demonstranter gjorde motstånd och bars bort, någon höjde en knuten näve, men de flesta gick beskedligt mot lastbilarna. Konvojen försvann lika snabbt som den kommit.

Nerverna svek

Aleksander Kozulin, en av oppositionskandidaterna i söndagens val, kom till Oktobertorget strax efter polisens tillslag och fördömde myndigheternas agerande.

– Det är uppenbart att myndigheternas nerver inte höll...och så sände de hit polisen på natten när det fanns så få vittnen som möjligt, sade han.

Också Aljaksandr Milinkevitj kom till torget när demonstranterna förts bort.

– Dessa myndigheter kan bara tala ett språk – förtryckets språk. Det har de visat igen. Detta har jag väntat på varenda natt, sade Milinkevitj

Före nattens arresteringar hade uppemot 500 människor gripits i Vitryssland sedan valet den 19 mars. 250 har hittills dömts. Många har gripits på väg till Oktobertorget med mat eller filtar till demonstranterna.

Adrian Severin, FN:s specielle rapportör för Vitryssland, kritiserade starkt gripandena i ett uttalande på torsdagen. Han manade president Lukasjenkos regim att omedelbart och villkorslöst släppa alla politiska fångar och få slut på alla brott mot yttrandefriheten och mötesfriheten.

Människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty har också manat Lukasjenko att upphöra med gripandena.

TT