Abbas mamma vittnade i rätten

”Man kunde inte gjort värre mot ett djur”, sa hon om mordet på sonen

NYHETER

Kalmar (TT)

Om Högsbymordet hade begåtts i Afghanistan hade det resulterat i blodshämnd.

Det sa mamman till mördade Abbas när hon hördes i Kalmar tingsrätt i dag.

– Men nu skedde det i Sverige och då är det svensk lag som ska gälla, underströk hon.

Hon har kommit till Sverige från Iran, där hon numera lever, enbart för att närvara vid rättegången. Eftersom fadern och äldste sonen tidigare försvunnit i kriget var Abbas Rezai familjens överhuvud.

Starka scener

Han mördades i Högsby i november förra året och enligt åklagaren var det ett hedersmord. Hans förhållande till en 16-årig flicka ogillades starkt av flickans bror och föräldrar som nu står åtalade för mordet.

Starka scener utspelade sig i rättssalen. Mamman föll två gånger gråtande ihop på golvet då hon hördes av sitt målsägandebiträde Elisabeth Fritz.

Mamman berättade att det enligt afghansk sed är förbjudet för ett ogift ungt par att bo ihop på det sätt som sonen och den 16-åriga flickan gjorde under några dagar.

Trångt i salen

Enligt samma sed hade mordet resulterat i blodshämnd, om det skett i Afghanistan och pappan och äldste sonen varit i livet, enligt mamman.

– Man kunde inte gjort värre mot ett djur, sade hon om mordet på sonen.

Inte bara journalister utan också många andra var på plats och det var trångt i tingsrätten. Utanför rättssalen har föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime ett bord med porträtt av Abbas och en kondoleansbok.

Tidigare:

TT