Lärarna låtsas ovetande

Linnéa, 18, tycker att skolan måste bli bättre på att hantera mobbning

NYHETER

I dag var jag inte i skolan. Jag försov mig, fick en molande värk i magen, spydde, trillade ner från ett hus, vad som helst. Jag var inte där i alla fall. Och jag vet att jag inte är ensam. Det är väldigt många som väljer att stanna hemma ifrån skolan. Varje dag står tusentals människor och tittar sig själv i spegeln om och om igen innan de skall gå till skolan, bara för att mötas att tårarna från sin egen spegelbild. De mår dåligt, de får ångest. Det är inte så det skall vara att gå till skolan.

Elin, 13 år, har gymnastik idag. Hennes mamma har packat gymnastikkläder åt henne och lagt ner handduk. Men Elin går aldrig på gymnastiken. Hon har inte bytt om i omklädningsrummet på flera år. Klumpen ligger i magen så fort hon ser dörren dit. Elin är onormal. Hon vet det. Alla tittar på henne. Hon är inte lika smal som alla andra tjejer. Varje dag får hon höra kommentarer i korridoren av människor hon inte känner, och hon orkar inte höra det ifrån sina klasskompisar med. Hon skall aldrig mer byta om i omklädningsrummet.

Jimmy, 15 år, blir spottad på. Han blir spottad på av alla som mobbar honom för att han är så kort, han blir spottad på av alla lärare som inte förstår, han blir spottad på av sig själv för att han går dit varje dag i alla fall. Jimmy tar av sig sina glasögon, han har inte på sig dem i skolan längre. Trodde att de skulle sluta då. Men de slutade inte. Varje natt innan han somnar lovar han sig själv att han aldrig mer skall bli spottad på. Men det kommer han att bli.

Detta är två av alla människor som lider av att gå i skolan. De lider för att mobbningen är värre än någonsin. Barn manipuleras av sina mobbare och ger upp. De är för tjocka, för smala, för långa, för korta, för korkade, för smarta. De passar kort sagt inte in i mallen. Lärarna låtsas ovetande.

Har de redan glömt Måns, pojken som tog livet av sig efter att ha blivit brutalt mobbad i flera år? Det verkar så.

En händelse som borde ha fungerat som ögonöppnare och som borde ha lett till radikala förändringar inom antimobbningsgrupper har kort sagt sopats under mattan.

Linnéa Lindgren , Lunarsmeknamn: tusenstjaerna