Sol och vackert i helgen – men ingen vår i sikte

NYHETER

Har du inte gjort det innan så är det hög tid att plocka fram solglasögonen i helgen.

Men stuva inte undan lovikkavantarna och halsduken än, för kylan håller i sig.

Vill du ha vår får du åka till norra Tyskland.

Foto: Lars Rosengren
Ingen vår än Vintern behåller sitt grepp. Men det kommer att bli en solig helg – åtminstone för större delen av landet.

– Våren är seg i år, det är tydligt, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI i Norrköping till aftonbladet.se. Den finns just nu söder om Sverige, i norra Tyskland har de mellan 10 och 15 grader varmt, men när värmen ska komma till södra Sverige vet vi inte ännu.

Soligt väder

Men misströsta inte för det. I stora delar av landet lovar prognosen soligt väder i helgen. Och att sitta med ryggen mot en solvarm vägg och sola sig kan ju kännas vårligt nog, även om det fortfarande är vinter i meteorologisk mening.

Lördagsmorgonen kommer att vara kall och klar, och det blir sol i nästan hela landet. Undantagen är sydvästra och nordöstra Sverige, där det kan bli mulet. Under söndagen trycks molntäcket högre upp över Götaland och även de inre delarna av Svealand kan få molnigt.

Snöblandat regn

– I Skåne och Halland kan det även bli nederbörd i form av snöblandat regn, säger Jonas Höglund.

Våren är försenad, det har tidigare slagits fast, och är för den delen inte så värst svårt att förstå med tiotals minusgrader nattetid. Normalt sett – enligt insamlad statistik från åren 1961-1990 – ska den så här års ha kommit upp i Mälardalen, strax söder om Stockholm.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM