Lorden kvar i fängelset – och i parlamentet

NYHETER

Den skotske Lord Watson, som överklagat en 16 månaders fängelsedom efter en både blöt och eldfängd hotellvistelse, får sitta kvar både i fängelset och i överhuset i brittiska parlamentet.

Lorden sitter inlåst efter att han i november för två år sedan satte eld på en hotellgardin i Edinburgh. Han deltog då i galan ”Scottish Politican of the Year”, och hade – enligt polisrapporten – på kvällen fått några drinkar för mycket. Av någon anledning satte han eld på en gardin på hotellet och branden släcktes av personalen.

Som en konsekvens av sina handlingar avgick Lorden från det skotska parlamentet, men har fortfarande kvar sin plats i det brittiska överhuset. Där blir man bara utsparkad om man går i konkurs, begår förräderi eller tas in på mentalsjukhus.

Där har lorden inte hamnat, dock i fängelse efter sitt tilltag. Och han får sitta kvar under hela fängelsestraffet, efter att en domstol på fredagen avslog hans överklagan och vädjande om en straffnedsättning.

– Hur man än ser på det så är det här ett allvarligt brott. Om inte hotellpersonalen hade ingripit så kunde det ha fått katastrofala konsekvenser, sade domaren Lady Cosgrave i rätten.

Robert Triches