Tvingas dela ut rasistreklam

Posten hotar personal som vägrar sprida propaganda

NYHETER

Posten tvingar brevbärarna att dela ut rasistisk propaganda.

De som vägrar riskerar att få sparken.

Foto: URBAN ANDERSSON
Kränkande jobb Flera brevbärare i Skärholmen känner sig kränkta för att de måste dela ut informationsbladet. "Det är för jävligt, det här väcker starka reaktioner", säger Jakob Forsell.

På måndag ska Posten dela ut Nationaldemokraternas informationsblad i Stockholm och Uppsala.

I broschyren finns bland annat en bild på en köttkvarn där svarta och vita människor mals ner. Bilden ska visa hur mångkulturen hotar den etniska mångfalden.

Förnedrande

Men flera av Stockholms brevbärare är förbannade.

-Förnedrande. Det är väldigt dåligt av Posten. Vi funderar på att vägra, säger en brevbärare i Bandhagen, som vill vara anonym.

Även i Skärholmen är brevbärarna uppretade.

-Det här är rasistiskt, och det är jag som ska sätta det i brevlådan. Och om vi vägrar får vi en varning, säger Felipe Vilches.

Vad innebär det?

-Vi vet inte. Vi är tvingade av Posten att dela ut det, säger Dario Toro.

Postens informationsdirektör Per Mossberg:

-Vi har gjort en bedömning och sett om det är olagligt, det är det inte. Vi har beslutat att dela ut det, men inte för att innehållet är bra. Personligen så tycker jag att det hör hemma i papperskorgen, säger Per Mossberg.

-Det får vi titta på måndag. Jag förstår deras upprördhet, men det får fel resultat om de vägrar. Det är inte Postens roll att använda censur.

Proffsigt att förbise

Nationaldemokraternas pressekreterare Markus Andersson:

-Ibland gillar man personligen inte det man jobbar med. Men är man professionell ska man förbise det. Det här är en upphandling som Posten på riksnivå har gjort.

Utdrag ur reklambladet:

Ur reklambladet.

ND:s utskick är inte olagligt

Ted Kudinoff