Löjliga skolan finns i Umeå

Ur religionsfrihetens synvinkel vore slöjor svårt att förbjuda

Foto: ulf HÖJER
En lärare på Minervaskolan höll ett möte med sjuåringens mamma och förklarade att huvudduk var förbjuden. ”Vi är inte förtryckta, men nu är vi kränkta”, stod det på en av skyltarna.
NYHETER

Minervaskolan i Umeå har varit känd som en framgångsrik och populär friskola. Nu kan den bli lika känd som löjliga skolan.

Orsaken är en sjuårig flicka.

Hon - eller i alla fall hennes mamma - är muslim. Flickan bär huvudduk.

Ingen stor sak för den som bor någon annanstans än i Umeå, kanske. Men där ingrep flickans lärare och sedan rektorn Hans Jansson med full kraft mot huvudduken. Jansson har stöd av skolans styrelse, vars ordförande heter Lars Isacsson och är managementkonsult.

Det löjliga är inte att Jansson och Isacsson förbjuder huvudduk i skolan. Det löjliga är deras motivering.

- Huvudbonader är ytterplagg, säger Isacsson. Att ha ytterkläder på inomhus är störande och skapar oordning. Vi ska inte ha det på det viset.

Inget ytterplagg

För en muslim är sjalen på huvudet dock inget ytterplagg, lika lite som den lilla kalotten på skulten är det för en ortodox jude.

På den invändningen svarar Isacsson, med en omedveten parafras på skämtprogrammet Lorry: Tänkte inte på det.

Frågan är om de alls tänker i Umeå. Minervaskolans styrelse har nämligen skrivit en debattartikel också. Men den handlar inte om att den sjuåriga flickan bryter mot ordningsreglerna genom att bära huvudduk. Artikeln varnar mest för religionens återkomst i skolan, med åtföljande krav på muslimska bönerum och kristen undervisning som går emot Darwins utvecklingslära.

Vilket hot kan inte en sjuårig flicka utgöra!

Många anmälningar

Denna västerbottniska strid har naturligtvis resulterat i en rad anmälningar till diverse myndigheter.

En person har polisanmält rektor Jansson eftersom denne "kränkt" muslimer. Minervaskolans styrelse tänker anmäla sig själv. Sjuåringens mamma har anmält skolan för Skolverket. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har upprättat en egen anmälan.

- Att förbjuda en kvinna att bära sjal inomhus kan vara ett brott mot religionsfriheten, säger DO:s chefsjurist Anna Gunnarsdottir.

För ett par år sedan ville några flickor i Göteborg bära slöja i skolan. Vad tyckte DO om det?

- Nja, det gällde burka, säger Gunnarsdottir. Vi fick inte in någon anmälan och tog inte upp det själva.

Diskrimineringsombudsmannen var alltså noga med att hålla fingrarna borta från burkan. Det är lätt att förstå varför. Det finns knappt en människa i Sverige som vill se skolflickor i slöja, men sett strikt ur religionsfrihetens synvinkel vore det svårt att förbjuda.

Fransmännen var inte så dumma när de beslutade att förbjuda synliga religiösa symboler i skolan. Med ett sådant förbud skulle vi slippa debatter som den i Umeå, rektorn skulle slippa gå i taket för en sjuåring med sjal och en massa människor skulle inte längre bli "kränkta" av ditt och datt.

Förbud gäller alla

En invändning är att ett sådant förbud i praktiken riktas mot minoriteten muslimer, som redan är underordnad i samhället.

Fel! I konsekvensens namn kan skolorna inte längre ha terminsavslutningar i kyrkan.

För om religionen någonstans tränger sig på de små barnen så är det där, inte när en sjuåring i Umeå bär huvudduk.

Läs mer:

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM