Östros - ett säkert vad

Stora insatser stoppade spel på ny utrikesminster

Foto: gunnar SEIJBOLD
"liten klick vet" Unibet valde att stoppa vadslagningen om vem som blir ny utrikesminister. ”Det kan finnas en liten klick som fått förhandsinformation”, säger Christian Bönnelycke på spelbolaget.
NYHETER

Thomas Östros, 41, blir nästa utrikesminister.

Enligt Unibet som stängt allt spel på Laila Freivalds efterträdare, sedan ett fåtal personer satsat mycket stora pengar på honom.

Biståndsminister Carin Jämtin var inledningsvis en riktig lågoddsare som nästa utrikesminister.

Men de senaste dagarna har spelandet hos Unibet pekat på att näringsminister Thomas Östros får jobbet. Ett fåtal personer har de senaste dygnen satsat mycket stora belopp på Östros.

-Vi tar det som ett tecken på att han blir nästa utrikesminister, säger Christian Bönnelyche, Sverigeansvarig hos spelbolaget.

Oddset halverades

När de höga insatserna på Thomas Östros satte fart sänktes oddsen på honom från tolv till sex gånger pengarna. Men det fick ingen effekt på spelandet, de stora insatserna fortsatte.

Därför valde Unibet i förrgår att stänga allt spel på utrikesministerposten. Detta eftersom det finns en risk att några redan vet vem Göran Persson tänker utse - och nu försöker göra ett klipp.

Insiderspel

-Det är alltid känsligt med spel där det kan finnas en klick människor som fått förhandsinformation, säger Bönnelyche.

Flera personer i socialdemokraternas innersta krets gör samma bedömning som spelbolaget - Thomas Östros blir nästa utrikesminister.

Han har det som krävs för att klara det tuffa jobbet på UD. Däribland akademisk bakgrund, politisk erfarenhet, stark integritet och en analytisk förmåga.

Han har redan en plats i partiets mäktigaste organ, det verkställande utskottet, och en stark ställning internt.

Den som kan utmana honom är försvarsminister Leni Björklund. Hon besitter liknande egenskaper som Östros. Även Jan Eliasson, ambassadör och ordförande i FN:s generalförsamling, nämns i de mest intensiva spekulationerna.

Uppstickare

Anette Holmqvist