”De är värre än odjuren”

Abbas mamma mötte sonens mördare i rätten

NYHETER

KALMAR

När förhöret med Abbas mamma Fatima Khavaris är över reser hon sig gråtande och säger:

– Jag vill inte vara i samma rum som dessa djur.

Och utan att ge de tre som åtalats för mordet på hennes son en blick lämnar hon tingssalen.

Foto: Mikael Johansson
I går mötte hans mor Fatima Khawari de åtalade männen i Kalmar tingsrätt.

Hon har berättat om Abbas, hans drömmar om ett liv i Sverige, hur han skulle förbättra livet för henne och syskonen. Och hon grät, ibland högt och hjärtskärande.

Senare på eftermiddagen satt hon i ett litet samtalsrum, hon var mer samlad, mer en stillsamt och djupt sörjande mamma. Hon var också lite lättad.

Mötte inte blicken

–?Ja, jag har fått berätta om Abbas och min sorg och jag har fått ur mig en del ils-ka. Det gör att det känns lättare, säger hon via tolk.

Hon åkte till Kalmar därför att hon ville se sin sons mördare. Helst i ögonen men det var svårt eftersom alla de tre åtalade – brodern, fadern och mamman – vek undan.

–?Jag vet att vilda djur kan visa mildhet. Det kunde inte dessa människor visa Abbas. De är värre än odjuren, säger hon med hetta.

Troligen hedersmord

Litet senare säger hon, att hon, som troende muslim, kanske inte skulle sagt så. Men:

–?Jag känner vartenda knivhugg, varje slag med basebollträet, jag känner den heta oljan och det kommer jag att göra resten av mitt liv.

När Abbas mördades i Högsby natten mellan den 15 och 16 november förra året är hon helt övertygad om att det var för att familjens heder skulle återupprättas. Hon är också helt övertygad om att ifall Abbas pappa och storebror varit i livet så skulle de ha hämnats Abbas död.

Fick inte svepa sonen

–?Jag vet att Abbas också bröt mot reglerna och den fläcken får jag och hans syskon leva med, säger hon.

Hon har sett bilderna av sin döde son men hon fick inte svepa honom själv i det vita tyg hon köpt med sig till begravningen. Läkare ansåg att han var för illa misshandlad, såg för hemsk ut.

Hon bor nu i Teheran, hos sin morbror, med sina fyra barn, tre döttrar, en son. Hon arbetar som hembiträde och försörjer sig själv.

Hon är 42 år – att dessa år varit tunga syns i hennes ansikte.

Per-Iwar Sohlström