Centern stoppar buggningsförslag

Maud Olofsson: Redaktioner ska inte få avlyssnas

NYHETER

Centerledaren Maud Olofsson är beredd att stoppa det buggningsförslag som socialdemokraterna och folkpartiet kommit överens om.

Foto: lotte FERNVALL
Maud Olofsson ställer inte upp bakom socialdemokraternas och folkpartiets förslag.

Maud Olofsson säger i Sveriges Radios Ekots lördagsintervju att centern kommer att begära bordläggning av det lagda lagförslaget om inte det ändras på två avgörande punkter: Redaktioner ska inte få avlyssnas och personer som har avlyssnats felaktigt ska få vetskap om det samt skadestånd.

Vänsterpartiet och miljöpartiet är också kritiska. Vänsterpartiet har redan sagt att de kan tänka sig att förhala beslutet genom att utnyttja en möjlighet i grundlagen och begära en bordläggning under tolv månader. Det krävs att en sjättedel av riksdagens ledamöter röstar för en bordläggning.

Miljöpartiet nöjda

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är nöjd med att även centern kan tänka sig en bordläggning.

– Vi har varit motståndare till det här från början. Det är bra om det blir en bordläggning då kan den här frågan tas upp i valrörelsen så får väljarna säga sitt, säger Eriksson till TT.

Upprörda känslor hos folkpartiet

Beskedet om att centern förenar sig med vänsterpartiet och miljöpartiet och stoppar förslaget att få använda buggning väckte förvåning och upprörda känslor hos folkpartiet, som samlats till riksmöte med tusentalet anhängare i Malmö.

– Det är synd. De grova brottslingarna får ett års försprång till. Men vi får leva med detta och räkna med att det träder i kraft om ett år, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Förslaget har tagits fram i samarbete mellan justitieminister Thomas Bodström och justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson.

Sagt ja

Den borgerliga alliansgruppen har sagt ja till buggning utan några krav på att integritetskommittén först ska slutföra sitt arbete och Pehrson beklagar centerns linje.

– Den förvånar mig eftersom vi är överens om buggning. Jag beklagar detta. Det innebär att det blir svårare att bekämpa mycket grova brott, säger Johan Pehrson.

– Vi har ett förslag som är bra och det känns som om man använder svenska människors trygghet för att få ett utrymme att taktisera och det känns oroande, säger han.

– Man säger att det är fel för att folkpartiet intar en ställning. Man har varit för buggning och skrivit på alliansdokumentet och sedan säger man nej. Det är tråkigt.

I stället borde fokus ligga på vad som är bra för Sverige och hur grova brott bekämpas, anser han.

Tidigare i veckan har centern och folkpartiet drabbats samman i ett öppet ordkrig där partierna anklagat varandra för att gå bakom ryggen på den gemensamma alliansen. Folkpartiet anklagade centern för att göra det genom nya energiuppgörelser med regeringen. Centerns partisekreterare Jöran Hägglund ansåg att folkpartiet gjorde det i fråga om buggningen.

– Det är väldigt konstigt att bli upprörd över. Det har varit känt hela mandatperioden – det har gällt klotter, arresteringsorder och buggning. Jag har erbjudit de andra att vara med, säger Pehrson.

TT