Storbrand i Tyresö utanför Stockholm

Släckningsarbetet försvårades av explosionsrisken

1 av 3 | Foto: hasse ROSENTHAL
till sjukhus En skadad tas om hand av ambulanspersonal nära brandområdet. Rökutvecklingen var kraftig i Tyresö.
NYHETER

Flera hundra boende evakuerades undan storbranden i Tyresö.

På söndagskvällen pyrde det fortfarande lite i den nästan helt utbrända 3000 kvadratmeter stora industrilokalen.

Boende i ett 25-tal villor hade då kunnat återvända till sina hem sedan räddningstjänsten lättat på avspärrningarna.

Först klockan 18 på måndagen förväntas avspärrningarna upphöra helt och fram tills dess bevakas byggnaden av ett tiotal brandmän.

– Vi har minskat ner avspärrningarna så mycket vi kan men det är fortsatt explosionsrisk eftersom de acetylenflaskor som finns i byggnaden ännu inte har exploderat, säger Stefan Björkqvist, stabsbefäl vid Södertörns brandförsvar.

Räddningstjänsten har inte kunnat få någon klarhet i hur många gasflaskor som finns i byggnaden.

– Hade vi vetat det hade vi kanske kunnat gissa lite mer på hur många flaskor som kan tänkas explodera, säger Stefan Björkqvist.

Stor explosionsrisk

Brandkåren fick larmet om branden i industrilokalerna i Trollbäcken klockan 21.22 i går kväll.

I den brinnande byggnaden förvaras svavelsyra, lut, acetylen och andra giftiga gaser–mitt i ett tättbebyggt villaområde.

Polisen började vid 22-tiden att evakuera de boende i närheten.

– Anledning till utrymningen är den enorma rökutvecklingen och explosionsrisken från gasflaskorna, säger Anders Edstam, brandingenjör på Södertörns brandförsvarsförbund.

Ett område på 500 meter i alla riktningar spärrades av. Sent i natt utökades avspärrningarna och fler boende tvingades lämna sina hem.

Christer Lindblad, 62, och hans hustru Ing-Marie, 62, bor cirka 200 meter från brandplatsen.

– Först gick strömmen. Jag gick ut och kände att det luktade rök. Strax efter knackade polisen på och sa att vi skulle ge oss av, säger Christer Lindblad.

Den kraftiga röken syntes över stora delar av Tyresö i natt. Jan Berger, som bor i området, hamnade mitt i rökkaoset.

Såg ingenting

– Jag satt i bilen ungefär hundra meter från branden. Plötsligt såg jag absolut ingenting. Det var rök överallt. Jag tvingades krypköra, säger han.

Brandmännen kunde bara se på när upprepade explosioner skakade lokalerna - ännu på söndagsmorgonen brann det det fortfarande för fullt.

Enligt räddningstjänsten kan huset brinna ner helt under söndagen. Avspärrningarna kommer att stå kvar till måndag förmiddag, eftersom gasflaskor kan explodera även när branden släckts.

Brunt dricksvatten

Räddningstjänsten har under söndagen tagit emot telefonsamtal gällande dricksvattnet i området. Den stora vattenåtgången under släckningsarbetet har fått järn och kalk att slamma upp ur rören hos när närboende.

- Vattnet är brunt och ser inte så gott ut men det är ingen fara att dricka det, säger Thomas Winnberg på räddningstjänstens central i Södertörn.

Johan Edgar, Mira Micic, TT