Polacker tvingas slava som tjuvar i Sverige

Ny form av människohandel har avslöjats i Malmö

NYHETER

Om de vägrar blir de misshandlade, dödshotade och brända med tändare.

En ny form av människohandel har avslöjats i Malmö - fattiga polacker luras till Sverige i hopp om jobb - men tvingas slava som tjuvar.

Bara den senaste veckan har Malmö tingsrätt fått in minst fem fall med skräckslagna tjuvar som berättat att de tvingats stjäla under dödshot. De är fem av minst hundra polska medborgare som tvingats in i människohandeln sedan Polen gick med i EU förra sommaren.

Det var då problemen började, sade konsul Gerard Pokruszynski vid en pressträff på det polska konsulatet i Malmö på söndagen.

Stjäl för 10.000 per dag

Polackerna - fattiga människor från landets östra delar - har lurats till Malmö och andra svenska orter med löften om jobb. På plats har de sedan tvingats stjäla för upp till 10.000 kronor var per dag. Stöldgodset - mat, kläder och hygienartiklar - har man plockat i vanliga affärer och sålt vidare till hälare. Pengarna har gått till människohandelns organisatörer, en handfull familjer som enligt Sydsvenska Dagbladet pekas ut som skyldiga.

Om offren vägrat stjäla har det hänt att de blivit misshandlade, brända med tändare, dödshotade, inlåsta, förnedrade, fråntagna sina pass och till och med sina kläder.

Tog sitt liv hos svensk polis

Hoten gör det mycket svårt för polisen att komma åt de skyldiga. En 33-årig man som angav sig själv - för att söka skydd från männen som tvingat honom att stjäla på Citygross i Rosengård - hängde sig själv i sin cell. Han var skräckslagen.

– Vi kommer aldrig att få veta precis hur starkt hotet var nu när han är död. Men han var mycket rädd, säger Rafal Miland, polsk vicekonsul i Malmö, till Sydsvenskan.

Utsatta redan i hemlandet

Tidningen skriver att offren kommer från mindre städer och byar i Polens fattiga östra delar. Många lever i riskzonen redan i hemlandet, som småkriminella, utsatta eller kort och gott fattiga.

Polska myndigheter känner till problemet.

- Vi har ett gott samarbete med svenska myndigheter och svensk polis. Tillsammans har vi löst flera fall och hjälpt ett tiotal polacker att åka hem igen, trots att de ibland har saknat pass och andra papper, säger Gerard Pokruszynski.

Den 10 mars i år grep polisen en av de misstänkta organisatörerna, en 20-årig man från Malmö. Rättegången mot honom börjar om några dagar.

Karin Henriksson