Revolutionens förlorare valets vinnare i Ukraina

Orange förlust i Ukraina – men koalition ändå?

Foto: SERGEI CHUZAVKOV/AP
Viktor Janukovytjs Oppositionella regionernas parti tog hem 33 procent av rösterna i parlamentsvalet i Ukraina på söndagen. Här lämnar han vallokalen i Kiev tillsammans med frun Lyudmila.
NYHETER

Kiev

Den orangea revolutionen framstår som något urblekt efter söndagens val i Ukraina.

Men trots den ryssvänliga sidans framgång hävdar ”gasprinsessan” Julia Tymosjenko att det blir en orange regering.

Enligt vallokalsundersökningar som släpptes efter valets avslutning klockan 21 svensk tid blir den Moskvavänlige Viktor Janukovytjs oppositionella Regionernas parti den store segraren med runt 30 procent. President Viktor Jusjtjenkos tidigare allierade Julia Tymosjenkos block går också starkt och får 21–23 procent. Justjenkos Vårt Ukraina hamnar först på tredje plats med 13–16 procent.

Men den karismatiska Tymosjenko hävdade ändå på en sen presskonferens att en ”orange koalition” ska bilda nästa regering. En överenskommelse mellan hennes block, Vårt Ukraina och Socialistpartiet är ”praktiskt taget klar” enligt Tymosjenko.

– Jag tror att detta koalitionsavtal kommer att skrivas under, sade hon.

– Vårt politiska mål blir att följa den väg som landet valde i det senaste presidentvalet.

Inget val

Enligt Tymosjenko har Jusjtjenko inte mycket annat val än att låta henne åter leda en regering. Alternativet är att ”gå med på att Janukovytj blir premiärminister”, sade hon.

Hon och Jusjtjenko gick skilda vägar när presidenten i höstas avskedade Tymosjenkos regering.

Även företrädare för Vårt Ukraina sade sig redo att skriva på en uppgörelse med Tymosjenkos block.

Samtidigt sade Janukovytj att ”vi är beredda att samarbeta med alla politiska partier” – 30 procent av rösterna är en stor framgång för Regionernas parti, men räcker ju inte för en egen regering.

Jusjtjenko vann presidentvalet efter den orangea revolutionen, men har sedan dess blivit allt mindre populär till följd av dålig ekonomi och maktkamp inom det ”orangea” läger som ledde folkresningen hösten 2004.

Tymosjenko tillade vid sin presskonferens att en ny regering med henne i ledningen skulle skrota den uppgörelse från i vintras som innebar kraftiga prishöjningar på naturgas från Ryssland.

Trevande start

Det första parlamentsvalet efter revolutionen fick en trevande och långsam start med långa köer vid vallokalerna. Väntetiden var i många fall över en timme.

Det var bland annat problem med röstlängderna där namnen på de röstberättigade i vissa fall var felstavade eller fel bostadsadress hade angivits. Valförrättarna hade därför mycket att stå i, och osäkerheten märktes i många lokaler.

Valobservatörer var dock generellt nöjda med förloppet, och hade inte konstaterat några överträdelser.

37 miljoner var röstberättigade i valet om 450 ledamöter i parlamentet verchovna rada.

Jusjtjenko lovordade söndagens val som Ukrainas ”första rättvisa och demokratiska” när han mötte journalister vid vallokalen, i orange slips och omgiven av fru och fem barn.

– Jag är på mycket bra humör, det humör som förebådar seger, sade han.

– Ett demokratiskt val i Ukraina är i sig en seger.

TT-Ritzau