Räkna med Borg

NYHETER

Det vore intressant att se hur söndagsfirande väljare reagerade om moderaternas enmanstankesmedja, Anders E Borg, knackade på. Min spontana reaktion när svartmuskiga kroppsbyggare med hästsvans står för dörren är att släcka lyset, tysta barnen och fundera på om jag glömt någon spelskuld. Men det vore att missbedöma Anders E Borg.

Anders E Borg är en man med en fantastisk gåva: han behöver inga åsikter.

Han kan räkna sig fram till sina ståndpunkter. Politik, har han sagt, ”är strider om fakta, inte om värden”. Så har det varit, åtminstone sedan Borg var i tioårsåldern.

Som 12-åring räknade han fram att Linje 3 var korrekt svar i kärnkraftsomröstningen. Som 14-åring löste Thatcher hans ekvation. Något år senare bildade han ”Det Alternativa Samhällets Sällskap” för att räkna sönder välfärdsstaten. Som 23-åring visade kalkylerna att EMU var en dålig idé och att hasch borde legaliseras. Ett år senare, anställd av Carl Bildt, gav ekvationerna rakt motsatt resultat. Anders E Borgs egen förklaring, i en minnesvärd Rapport-intervju, var att han hade lämnat den ”outrerade libertarianism”, som var felkällan i de tidigare kalkylerna.

Sedan räknade Anders E Borg pengar, på finansmarknaden och i Riksbanken. Nu är Borg tillbaka i politiken och har på rekordtid blottlagt att moderaternas tidigare politik ”byggde på ett räknefel”. Välfärdsstaten, LO och Ams har blivit nödvändiga konstanter. Och, nu senast, har han lett i bevis att ”könsmaktsordningen” inte bara tvingar föräldrar att klä sina döttrar i rosa, utan dessutom är produktivitetshämmande och snedvrider ”avkastningen på investeringar i humankapital”. Feminism, avgiftsfritt dagis och färre kvinnor som jamsar med egna barn, i?stället för att vara ”arbetskraftsdeltagande”, är det rätta svaret. Han lär också ha räknat ut att människor är lyckligare i dag än för 100 år sedan.

För oss som har svårt att ens räkna ut växeln på en dosa General­snus är Borgs förmåga imponerande. Och syftet hisnande: han vill bygga oss en frihet där ingen ska ”styras av andras vilja och yttre faktorer”.

”Andras vilja och yttre faktorer”? Kan Borg verkligen avskaffa mammor och dåligt väder, utan andra hjälpmedel än lite OECD-statistik, ett par artiklar ur Ekonomisk debatt och en linjal?

Häpnadsväckande. Och han vet var du bor. För adresser är fakta, inte en värdering.

DU & JAG

Här får du svar på dina mest intima frågor om politik. Mejla till [email protected]

Johan Hakelius