Vi är smartast - så in i Norden

Sverige fyra på europeisk IQ-topp - Norge på niondeplats

Foto: ulf höjer
Jublar Enligt en brittisk professor är svenskarna smartast i Norden.
NYHETER

Äntligen kan det sägas öppet.

Svenskarna ÄR smartast i Norden.

Åtminstone om man får tro den brittiske professorn Richard Lynn, som skapat en europeisk IQ-topplista.

Norrmännen kan sluta dra Sverigehistorier. För nu är det bevisat: En genomsnittlig svensk är smartare än en genomsnittlig norrman.

Med en snitt-IQ på 104 placerar sig Sverige på fjärde plats på en europeisk IQ-topplista. Där Norge för övrigt hamnar på nionde plats (IQ 100) och Finland och Danmark på delad elfte plats (IQ 99).

Skapat utmaningar

Mannen bakom denna relativt kontroversiella topplista heter Richard Lynn och är professor vid universitetet i Ulster i Nordirland. Enligt professor Lynn är människor i norra Europa i genomsnitt smartare än i södra Europa - beroende på att det kyliga klimatet genom åren skapat utmaningar som producerat allt större hjärnor.

– Störst miljöpåverkan på IQ har dieten, och människor i sydöstra Europa har fått mindre av de proteiner, mineraler och vitaminer som finns i kött och som är nödvändiga för hjärnans utveckling, säger Richard Lynn till The Times.

Professor Lynn har ägnat trettio år åt att analysera tusentals testresultat och granska vilken inverkan evolutionen har på IQ.

I studien hävdar han att genomsnittshjärnan i Nord- och Centraleuropa är 1320 kubikcentimeter - jämfört med 1312 kubikcentimeter i sydöstra Europa.

”Män smartare”

Professorn gjorde sig för något år sedan känd - och bland många även impopulär - när han hävdade att män är intelligentare än kvinnor.

I sin nya studie påstår professorn också att människor i London är smartare än de som bor på den brittiska landsbygden. Något som skulle bero på att smarta människor i alla tider sökt sig till storstäderna.

Smart-toppen

Så hög IQ har våra europeiska grannar i genomsnitt, enligt professor Richard Lynn.

Mia Carron