”Han vet mer än de flesta på UD”

Johan Hakelius: Statsministern vill ha arbetsro

NYHETER

Nu vill Göran Persson inte ha fler problem på utrikesministerposten. Därför har han satsat på ett säkert kort .

Dessutom säkrar statsministern ryggen för kritik från Fi när han utsåg Carin Jämtin till biträdande utrikesminister.

Det säger Aftonbladets Johan Hakelius om valet av Jan Eliasson till ny utrikesminister.

Foto: mats strand
Johan Hakelius, Aftonbladets kolumnist, menar att Göran Persson satsat på ett säkert kort som ska ge honom minimalt med bekymmer.

- Som vanligt ska Persson överraska, säger Aftonbladets Johan Hakelius direkt från presskonferensen där statsministern presenterade den nye utrikesministern och hans biträdande.

- Han väljer en person som vid sidan av Sverker Åström och Pierre Schori nog är den ende som har så mycket kunskap om vad det handlar om.

- Jag tror Persson är trött på problemen, han vill att det ska funka, därför väljer han ett säkert kort. Och det skulle jag tro att han får nu. Det här är ingen duvunge, han vet mer om frågorna han ska arbeta med än de flesta på UD, säger Johan Hakelius.

Inget vallokomotiv

Jan Eliasson har tidigare varit kabinettssekreterare på UD och arbetat nära flera socialdemokratiska statsministrar. Men han har aldrig varit statsråd.

- Jag tror inte att han kommer att bli ett vallokomotiv, han har levt i en politisk skuggvärld, säger Johan Hakelius.

Jan Eliasson är dock välkänd för svenska folket sedan han fått sina jobb i FN.

- Ja, han är känd men det är en annan sak än att bedriva valrörelse. Men för Persson har det varit viktigast att säkra utrikesfrågorna och en utrikesminister är kanske inte allra viktigast i en valkampanj.

Säkrat bakåt

Att göra Carin Jämtin till biträdande utrikesminister tror Johan Hakelius var ett taktiskt drag av Persson.

- Det skulle inte förvåna mig om Fi (Feministisk initiativ) kommer att göra en poäng av utnämningen av en medelålders man till utrikesminister. Men med valet av Jämtin har Persson säkrat bakåt för den kritiken.

- Dessutom är det en välmotiverad klapp på axeln. Jämtin har gjort bra ifrån sig, hon har väl förtjänat att flyttas upp.

Simone Söderhjelm