Hans dröm: förhindra krig

NYHETER

Jan Eliasson, 65, samlar förstoringsglas – och är egentligen pensionär.

Men när andra varvar ned mönstrar han på som kapten över Arvfurstens palats.

– UD ska bli ett glatt skepp där vi håller samman när det gungar, säger nye utrikesministern.

Foto: casper hedberg

Den välklädde toppdiplomaten Jan Eliasson strålade som en sol vid statsminister Göran Perssons sida.

Efter en 41 år lång UD-karriär tar han över som utrikesminister den 24 april. Fram till dess vikarierar Carin Jämtin på posten.

1. Har du väntat på den här frågan länge?

–Nej, den kom helt oväntat. Men det var en rolig fråga. Jag har ett lustfyllt förhållande till utrikespolitik och diplomati.

2. Var det Persson själv som ringde?

–Jag vill inte gå in alltför mycket på detaljer, som när och hur jag fick frågan. Han är själv väldigt tystlåten om det, men han kontaktade mig direkt.

3. Du ska kombinera jobben som utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling. Hur ska det gå till?

–För det första börjar jag inte förrän 24 april. Därefter kommer jag att åka hem till Sverige alltmer.

4. Finns det några fördelar med att spela båda rollerna?

–Det ger Sverige en plattform i världssamfundets centrum där jag har ett oerhört kontaktnät och kan nå ut till de flesta regeringar. Och det visar också vilken roll Sverige spelar i FN-frågor.

5. Du är pensionär när du tar på dig ett sånt här uppdrag?

– Det är inget problem för mig och tydligen inte för statsministern heller. Jag hade absolut inte tänkt stoppa arbetet efter 65 i alla fall.

6. Vad vill du med jobbet?

–Mobilisera svenska traditioner på utrikespolitikens och diplomatins område och den kraft som finns i detta departement. Men också visa att Sverige har fler hattar vi kan sätta på oss, den nordiska, den europeiska och FN:s. Sen vill jag också få utlopp för mina passioner, medling och att förebygga konflikter innan de bryter ut. Min dröm är att en gång få medverka till att ett krig inte bryter ut.

7. En ganska otacksam uppgift?

– Ja, det ger inga rubriker, men det är ett pris jag är mer än beredd att betala. Jag har sett så mycket elände i världen, vad krig innebär. Det är fullständigt outhärdligt.

8. Du kommer att arbeta med Hans Dahlgren, kabinettssekreterare. Hur är ert förhållande?

– Vi har goda kontakter. Hans och jag har tjänstgjort tillsammans sedan 1970-talet. Han var pressekreterare hos Olof Palme och jag var utrikespolitisk rådgivare. Sedan dess har han efterträtt mig tre gånger.

9. Din hustru Kerstin jobbar också i regeringskansliet. Hur ska det fungera?

– Jag frågade Persson om det var ett problem men det ansåg han inte att det var. Hon är statssekreterare för forskningsfrågor hos Leif Pagrotsky. Om det uppstår jäv kommer jag att träda åt sidan.

10. Du är inte medlem i socialdemokraterna just nu?

– Nej, jag har varit medlem sedan 1970-talets början, men avierna slutade komma när jag åkte utomlands. Nu ska jag börja betala igen.

11. Hur kände du att du blev mottagen av personalen på UD?

– Det var underbart! Jag fick en klump i halsen av den varma applåden. Jag kände igen massor av medarbetare och fick massor av minnen från Zimbabwe, Paris, Bonn, Washington, FN och så vidare. Det är som att komma hem! Det är underbart att vara här!

12. Och slutligen, du är ett känt ansikte för svenska folket trots att du aldrig har varit minister tidigare. Berätta något som ingen vet om dig?

–Att jag samlar på förstoringsglas? Jag började för att både pappa och farfar såg dåligt. Nu har jag gett samlingen till mitt barnbarn Max som bor i USA.

Snabbfakta/Jan Eliasson

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM