Här är stans fulaste kåk

Arkitekten: Ett av de jävligaste hus jag ritat

Foto: MALIN ARNESSON
BRANDGULT ÄR FULT Ivan Castaneda, 22, och Adam Burenstrand, 24, håller med om att den orangea fastigheten vid Folkungatan är Stockholms fulaste byggnad: ”Den är verkligen ful, ingen tvekan om det”, säger de.
NYHETER

Den är orange, byggd i plåt och ser ut som en jättecontainer.

Nu har stockholmarna sagt sitt.

Här är stans fulaste byggnad.

– Ett av de jävligaste hus jag har ritat, säger Bengt Lindroos, arkitekten bakom skapelsen.

Och stockholmarna håller med. Var fjärde person som röstat på aftonbladet.se anser att fas-tigheten Vägaren 23 på Folkungagatan är stans absolut fulaste byggnad.

Skulle blivit p-hus

Egentligen skulle det ha blivit ett stort parkeringshus med plats för 900 bilar. Men små ekonomiska resurser satte stopp. Allt kostnadsberäknades i minsta detalj och bara det billigaste materialet godkändes.

– Till och med fönstren skulle vara så små som möjligt och på utsidan tvingades jag att använda plåt. En vän och kollega till mig har sagt att huset ser ut som en stor tågvagn, säger Bengt Lindroos.

Synd om grannarna

Den beskrivningen håller Peter Kolderup-Finstad med om helt och hållet. Han bor i byggnaden och är ordförande i bostadsrättsföreningen. Han är inte överraskad över utnämningen, han skulle själv ha lagt sin röst på containern, som vissa kallar den.

– Men det är bättre att bo i en ful byggnad och titta på vackra än tvärtom, som våra grannar får göra, säger han och skrattar gott.

Allt du inte visste om Stockholms ”fulhus”

Jonas Andersson