”OK så länge man inte sårar någon”

Läsarna om bluffmakeri

NYHETER

Att bluffa är ingen bra idé om man inte har gott minne. Och vem vill gå omkring med huvudet fullt av konstruerad sanning?

Fast å andra sidan... ibland kanske det kan vara värt risken, om det inte skadar någon eller om det löser ett akut problem?

Aftonbladets närtläsare tycker inte att lögn är en bra idé i princip, men en och annan bluff har de försökt sig på.

MARE skriver att det är OK så länge man inte sårar någon: ”Då är det tillåtet att skoja till det”.

Tomas: ”Vardagsbluffar kan vara det som förgyller livet. Ett spel. Ta det inte så himla allvarlig... ha lite skoj och lek lite. Inte med liv eller andra människor. Men som en flirt med livet. Ta lite chanser. Det är spännande!”

Xanti: ”Att bara påstå att man aldrig har ljugit är bara en lögn i sig. Ärlighet vara kanske längst, men vem har inte sagt till mamma att – det var inte jag som spillde ut mjölken?”

Ålder

Att bluffa om sin ålder är väl något som många av oss har gjort någon gång i livet. Det gäller nog lika mycket uppåt i ålder som neråt.

Alex: ”Jag menar, kommer det fram en het grabb som ser lite äldre ut än dig, då är det lätt hänt att man säger en siffra högre än sanningen, jag har dock sagt sanningen om de visade sig att vi fick en dejt eller så... då har man ju i alla fall kommit dit man ville så att säga”.

På krogen

Minna skriver om en krogbluff som hon brukar använda: ”Många gånger har jag gått förbi köerna på krogen genom att dra en vals om att kompisen har jacklappen... det vill säga den kompisen som redan är inne på krogen. Oftast går man från en närliggande krog och jackan låter man hänga kvar där... så att man ser ut att frysa lite...”

Inte helt lätt

Ibland kanske en osanning är att föredra även om det inte är så lätt om man inte är en slipad mytoman.

Yenn skriver att han är urdålig på att ljuga. Han har inget pokerfejs alls: ”Jag börjar fladdra med näsborrarna och får en helt skum röst. Det enda jag har ljugit om är min rökning, för jag vill inte att min mormor ska bli ledsen”.

Politik

Några läsare skriver om att politiker inte bör ägna sig åt bluffmakeri. Vill man vara en förebild och förtjäna tillit, ska man hålla sig till sanningen fullt ut.

Utan illusioner: ”Så varför får alla dessa ljugande politiker och oärliga direktörer fortsätta utan efterräkningar? Det är tydligen OK att ljuga ”där uppe” så varför skulle det vara mindre OK bland vanligt folk?”

Sanningen framför allt

Andra läsare flyr inte konsekvenserna utan tycker att det är absolut viktigast att sanningen sätts främst.

Lisa har inte ljugit för någon under de senaste tio åren: ”Är alltid ärlig oavsett konsekvenserna”

Sanna: ”Det är konstigt vad en del har lätt för att ljuga. Jag kan inte det. Är FÖR ärlig ofta, många vill inte höra sanningen”.

jensa orkar inte bluffa: ”Lögner kommer bara ifatt en senare...”

Birgitta Wilén