Krossade fönster och tårgas i Paris

Många gripna i kravaller

Foto: JACKY NAEGELEN/REUTERS
Uppslutningen var stor under demonstrationerna i Paris på tisdagen. Hundratusentals protesterade mot den nya anställningsformen för unga.
NYHETER

Demonstrationerna i Paris har urartat till kravaller.

- Polisen har precis kört fram vattenkanonerna och jag känner tårgasen, säger Aftonbladets Magnus Falkehed.

Hundratals personer har gripits.

Det var massiv uppslutning till tisdagens jättedemonstrationer i Frankrike mot regeringen.

- Man vet ännu inte hur många som varit ute. Men det talas om tre miljoner i hela Frankrike och mellan 500.000 och 700.000 bara i Paris, säger Magnus Falkehed.

Själva huvuddmarschen var förhållandevis lugn.

Men när mörkret föll och den officiella manifestationen avslutats så urartade protesterna till kravaller.

4.000 poliser

Strax före klockan 21 befann sig Falkehed i en stor grupp ungdomar på ett oroligt Place de la Republique.

Då hade polisen redan hunnit gripa över hundra personer, samtidigt som oroligheterna såg ut att trappas upp.

- Det är här som den stora demonstrationen avslutades. Och nu börjar det bli tämligen oroligt. Skyltfönster har krossats men jag har inte sett att någon blivit skadad, säger Magnus Falkehed.

- Polisens strategi har varit att vänta ut avslutningen här. Nu ser man det som fritt fram att börja banka på folk som är kvar.

Cirka 4.000 poliser hade kommenderats ut för att upprätthålla ordningen under tisdagens jättemanifestation, där uppslutningen tycktes ännu större än vid demonstrationerna för tio dagar sedan.

Tunnelbanan var bitvis blockerad vid knutpunkterna och det har varit många hundra tusen ute på gatorna i den franska huvudstaden.

T-banan blockerad

I Paris var uppslutningen så stor att det en stund före demonstrationen inte gick att ta tunnelbanan från Place de la République, slutpunkt för protestmarschen, rapporterar TT.

Flera tidigare demonstrationer har urartat och lett till våldsamheter sedan både rena ligister men också höger- och vänsterextremister gett sig in i tågen.

Under förmiddagen sökte polis igenom väskor hos unga resande vid flera järnvägsstationer i och utanför Paris, i jakten på tänkbara bråkstakar.

Incidenter rapporterades enligt AFP också från städerna Grenoble och Rennes.

Proteststrejker slog ut hälften av långfärdstågen och en tredjedel av snabbtågen TGV och Paris lokaltrafik, meddelade järnvägsbolaget SNCF. Också en tredjedel av flygavgångarna inrikes stoppades. På skolor, postkontor och arbetsförmedlingar i hela landet var störningarna stora och inga tidningar kom ut.

President Jacques Chirac ställde in en resa till Le Havre för att hålla sig nära händelsernas centrum.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM