Kadima mot knapp seger i israeliska valet

NYHETER

Jerusalem

Ehud Olmert fick ett tveksamt godkännande för sin plan att rita om Israels karta. Hans parti Kadima ser ut att ha fått färre röster än väntat i tisdagens val, men blir största parti.

Den stora förloraren är Likud, som gjorde ett katastrofval.

Foto: ap
Glädjescener från Kadima-partiets valvaka efter att den första vallokalsundersökningen tillkännagivits.

Enligt de vallokalsundersökningar som publicerades när vallokalerna just stängt får Kadima mellan 29 och 32 av parlamentet knessets 120 platser – klart färre än väntat, men sannolikt nog för Olmert att bilda regering.

– Kadima har vunnit i dag. Näste premiärminister är Ehud Olmert, sade parlamentarikern Roni Bar-On enligt israeliska medier.

Arbetarpartiet blir andra parti och får 20–22 platser enligt mätningarna, som brukar vara tillförlitliga. Partiet får därmed en stark röst i den väntade regeringsbildningen med Kadima.

Ett rekordlågt valdeltagande, 63 procent, kan ha bidragit till Kadimas svaga resultat. Det kan göra det svårare för Olmert att genomföra sin plan att ge Israel permanenta gränser inom fyra år – med eller utan palestiniernas samtycke.

Arbetarpartiet tvåa

Det ska ske genom att vissa bosättningar på Västbanken utryms medan andra ansluts till Israel. Arbetarpartiet föredrar dock förhandlingar med palestinierna.

– Detta är ett svårt nederlag för Kadima, och en stor framgång för Arbetarpartiet, sade företrädaren Dan Yatom.

Det forna regeringspartiet Likud, som är emot unilaterala israeliska reträtter från ockuperad mark, har kollapsat fullständigt efter premiärminister Ariel Sharons avhopp till Kadima och får enligt mätningarna ynka 11–12 mandat.

– Den förre ledaren överlämnade ett krossat parti till oss, sade Likudledaren Benjamin Netanyahu som försökte låta tapper men riskerar att mista sitt jobb.

Likud såg till och med ut att besegras av Yisrael Beitenu, Avigdor Liebermans extremhögerparti som stöds av många invandrare från forna Sovjetunionen, som spåddes få 12–14 mandat.

Som väntat kastar valet fullständigt om Israels politiska landskap. Borta är uppdelningen i höger- och vänsterblock som leds av Likud respektive Arbetarpartiet.

Regeringsbildning

Kadima grundades i höstas av Sharon som tröttnat på rebeller i Likud som ville straffa honom för uttåget från Gazaremsan. I januari drabbades Sharon av en svår hjärnblödning, varpå Olmert tog över rodret.

Den stora frågan efter valet är vem Kadima nu ska bilda regering med. Arbetarpartiet tycks givet, men fler partier behövs för majoritet i knesset.

Olmert utesluter partier som är emot hans plan för Västbanken. En tänkbar partner är nya Pensionärspartiet, som sensationellt ser ut att få 6–8 parlamentsplatser.

Slutresultatet väntas under onsdagen.

Beredskapen var på högsta nivå i Israel under valet, då rädslan för ett palestinskt attentat var stor. Vid lunchtid dödades två israeliska beduiner av en primitiv raket från Gazaremsan.

Islamiska jihad påstod sig ha utfört attacken för att störa valet, men Israels armé sade att raketen hade legat på marken en längre tid innan den råkade explodera.

Tomas Härenstam/TT