Till sist blir det helt naturligt att köra i gräddfilen

NYHETER

Makt korrumperar.

Och den förblindar.

Till sist är det helt naturligt att vara i gräddfilen - jämt.

För 1,5 år sedan granskade Aftonbladet hur statsråden bor. Vår tes var att de bodde bättre - och dyrare - än gemene man.

Det var fel. Alla hade helt ordinära bostäder.

Nye utrikesministern Jan Eliasson äger en villa på 273 kvadratmeter i exklusiva Stocksund. Han bor bara tre kilometer från förre moderatledaren Bo Lundgren.

Lundgrens sexmiljonersvilla, som är något mindre än Eliassons, användes som tillhygge av Göran Persson i förra valrörelsen. Nu bor hans utrikesminister ännu finare.

Migrationsminister Barbro Holmberg ansvarar för de mest utsatta i samhället. De som flytt umbäranden och förföljelse för en tillflykt i Sverige.

200 kvadrats vindsvåning

Efter jobbet kan Holmberg pusta ut i en vindsvåning på över 200 kvadratmeter på Östermalm. Lägenheten ägs av dottern och maken Tiger Woods, golfproffs. Inköpspriset var 12,5 miljoner kronor. Plasma-tv i alla rum, jacuzzi och stor terrass är några av inredningsdetaljerna.

Göran Persson själv förverkligade en livsdröm när han och hustrun Anitra Steen köpte gården Torp. Hittills har paret satsat omkring 19 miljoner kronor på gården.

Det har hänt något. Det hör inte längre till undantagen att socialdemokratiska statsråd bor stort, flott och dyrt.

Makt förblindar. Till sist kör man permanent i gräddfilen och tycker att det är helt naturligt.

"De klyftor som är kvar vill vi överbrygga. Vi måste trycka tillbaka inkomstskillnaderna". Citatet är hämtat från socialdemokraternas hemsida när de förklarar sin inställning till jämställdhet.

Minskade skillnader

Inkomstskillnaderna i Sverige har minskat sedan 2000, då de var som störst. Men den bäst betalda tiondelen tjänar fortfarande mer än en femtedel av pengarna.

Och statsråden drar ifrån. Varje år sedan sekelskiftet har deras procentuella löneökning varit högre än genomsnittet på arbetsmarknaden.

Makt korrumperar och förblindar. Man kan tycka illa om det. Man kan till och med tycka att det är helt naturligt. Men det tycks vara ett faktum.

Därför bor statsministerns närmaste man Lars Danielsson i UD:s hyresfemma på Östermalm.

Lena Mellin