Tysk press: Saudiarabien utvecklar kärnvapen

NYHETER

Berlin

Saudiarabien arbetar i hemlighet på ett atomprogram med hjälp av pakistanska experter.

Det skriver den tyska politiska tidskriften Cicero. Upplysningarna bygger på västliga säkerhetskällor.

Cicero skriver att pakistanska vetenskapsmän mellan 2003 och 2005 för det saudiska kungarikets räkning tagit sig till Saudiarabien, förklädda till pilgrimer i samband med pilgrimsfärden hajj till Mecka.

Mellan oktober 2004 och januari 2005 tog några av dem tillfället i akt och försvann från sina hotellrum, ibland upp till tre veckor, säger den tyske terrorexperten Udo Ulfkotte till tidningen.

Enligt västliga säkerhetskällor har saudiska forskare i flera år arbetat i Pakistan, som sedan 1988 är en kärnvapenmakt.

Cicero citerar den amerikanska militäranalytikern, John Pike, som säger att saudisk streckkod kan hittas på hälften av Pakistans kärnvapen "eftersom det är Saudiarabien som slutligen delfinansierar Pakistans kärnvapenprogram".

Tidskriften skriver också att satellitbilder visar att Saudiarabien har byggt en underjordisk stad med silos för robotar i staden al-Sulaiyil, söder om Riyad.

Enligt västliga säkerhetskällor är de utrustade med långdistansrobot av Ghaury-typ som utvecklats i Pakistan och kan bära kärnvapen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM