Jämtin tvingades ställa in Darfurresa

NYHETER

Khartum

Sveriges tf utrikesminister Carin Jämtin fick vid ankomsten till Sudan på onsdagen veta att hon inte var välkommen till krisregionen Darfur. Ministerns säkerhet kunde inte garanteras, hette det.

Men senare på onsdagen kom nya bud.

Det var guvernören i staden al-Fashir i norra Darfur, Osman Yusuf al-Kabir, som meddelade att säkerheten för Jämtin och hennes delegation inte kunde garanteras. Jämtin antydde att hon misstänkte att andra skäl låg bakom.

Men under eftermiddagen, då Jämtin i stället var på väg till Juba i södra Sudan, kom nya bud från den sudanesiska regimen.

– Guvernören agerade på egen hand, sade Sudans chargé d'affaires i Stockholm, Madjak Majok, till SR Ekot.

Majok uppgav att regeringen skulle be om ursäkt och att Jämtin kommer att få besöka Darfur under fredagen – förutsatt att hennes tidsschema tillåter.

Jämtin misstänkte själv att andra orsaker än säkerhet låg bakom guvernörens agerande och antydde att regimen varit införstådd.

– Jag tror att huvudanledningen är situationen generellt. Man välkomnar inte FN-trupper och man känner sig orolig för sin egen maktposition i en tid av förändring, sade hon till TT.

Svepskäl

Guvernören angav tre skäl:

Muhammedkarikatyrerna hade visats i en svensk tidning.

Besöket skulle infalla under profetens födelsemånad.

Ministerns säkerhet kunde inte garanteras.

Den svenska delegationen beslutade då att det tredje skälet – säkerheten – gjorde att ställde in besöket i al-Fashir i norra Darfur.

Jämtins besök var dock godkänt av den nationella regeringen i Sudan.

– Jag har redan uttryckt mitt missnöje, bland annat gjorde jag det när jag landade i går kväll, då jag möttes av den sudanesiska ministern för utvecklingssamarbetet, sade Jämtin.

Välkänt

På tisdagskvällen hade guvernören redan hunnit skicka ett brev till svenska ambassaden i Khartum, meddela sin inställning till parlamentet i Darfur samt hålla en presskonferens. Följaktligen var den svenska utrikesministern förstasidesstoff i samtliga dagstidningar i Khartum på onsdagen.

En del rapporter var mycket detaljerade och den svenska regeringens inställning till Muhammedbilderna var, att döma av de artiklar på arabiska som TT fick uppläst, väl känd. Där nämndes bland annat Sverigedemokraternas webbtidning – som publicerat en karikatyr – och utrikesministern Laila Freivalds avgång nyligen.

– Vi måste självklart fundera vidare över vad som är den verkliga anledningen till agerandet från guvernörens sida, och jag tror fortfarande att det är FN-mandatet och en allmän rädsla som det handlar om och inte en attack mot Sverige eller något sådant, sade Jämtin.

Sudans chargé d'áffaires i Stockholm tillbakavisar dock Jämtins misstankar.

– Det är inte sant, det var guvernören i Darfur som på egen hand agerande dumt, sade Madjak Majok till Ekot.

Regimen i Sudan, liksom guvernören, motsätter sig kraftigt planer på att FN-trupper ska förstärka eller ersätta de styrkor som Afrikanska unionen för närvarande har i Darfur. Bland annat har regimen framgångsrikt vädjat till Arabförbundet, som sammanträder i Khartum denna vecka, om stöd för sin FN-kritiska linje. Förbundet beviljade på onsdagen sammanlagt 150 miljoner dollar till AU-styrkan.

Ingrid Dahlbäck/TT