Sex ministrar får kritik av KU

Endast de sista formuleringarna kvar

KRITISERAS AV KU Göran Persson, Laila Freivalds, Leni Björklund, Carin Jämtin, Ylva Johansson och Pär Nuder kunde ha skött sig bättre efter flodvågskatastrofen.
NYHETER

Sex statsråd kommer att få hård kritik av KU efter tsunami-katastrofen.

Bland dem statsminister Göran Persson.

Allt talar också för att KU kan enas i sin kritik av regeringens hantering.

Förutom Göran Persson kommer KU också att rikta kritik mot dåvarande utrikesminister Laila Freivalds, försvarsminister Leni Björklund, biståndsminister Carin Jämtin, vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och finansminister Pär Nuder.

Ledamöterna i KU är överens och det enda som återstår är finslipning.

- De sista formuleringarna är ju de som ska vara på plats så att vi kan enas om detta helt och fullt, sade moderate KU-ordföranden Göran Lennmarker efter utskottets sista möte på onsdagen.

Hela KU ska dock träffas igen klockan nio på torsdagsmorgonen. Där ska det slutliga vridandet och vändandet av på papper präntade ord göras.

Kritiken ska sedan presenteras vid en presskonferens klockan 11.30, uppger TT.

"Mycket långt"

Göran Magnusson, socialdemokratisk vice ordförande i KU, var dock redan på onsdagen av uppfattningen att allt var klart.

- Vi har successivt jobbat oss fram, så nu är vi eniga.

Centerpartisten Kerstin Lundgren hänvisade också till slutjusteringen, men sade att prognosen var "oerhört god" för enighet.

- Vi har kommit mycket långt, sade hon.

Kritiseras

Av texterna framgår att flera statsråd får kritik. Statsminister Göran Persson anses, som i Katastrofkommissionens rapport, ha haft huvudansvar och inte i tid byggt upp en beredskapsorganisation i regeringskansliet. Förra utrikesministern Laila Freivalds risas för att UD agerade sent och inte fungerade gott nog.

Försvarsminister Leni Björklund kritiseras för att regeringskansliet inte övat för en katastrof. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har ansvar för den bristande medicinska beredskapen för en katastrof. Hon borde inte heller ha åkt på semester mitt under brinnande katastrof. Även biståndsminister Carin Jämtin, som inte fick kritik av Katastrofkommissionen, anses ha brustit när det gäller information till regeringskollegorna.

Inga detaljer

Det är oklart om KU landar i sina traditionella slutomdömen om statsråden förtjänar kritik. Socialdemokraterna har föreslagit att utskottet ska avge ett sammanfattande omdöme, eftersom det handlar om en och samma händelse. De borgerliga har under förhandlandet inte helt avvisat det.

Efter onsdagens möte var dock ledamöterna mycket fåordiga om exakta formuleringar i texterna.

- Vi har enats om att inte gå in på några detaljer förrän i morgon, sade Magnusson.

aftonbladet.se/TT