”Släpp nätspriten fri”

EU-advokat: Sveriges förbud strider mot EG-rätten

NYHETER

Det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten.

Det anser generaladvokaten i EU:s domstol.

– Inom några år kan det här innebära spiken i kistan för det svenska Systembolaget, säger professor Ulf Bernitz, till aftonbladet.se.

Bara i år har tullen beslagtagit nära 20 000 liter vin, sprit och öl som svenskar beställt över nätet. Så sent som i helgen stoppades en långtradare med 12 000 liter näthandlad alkohol.

Blir vägledande

I dag blev det klart att tullens metoder strider mot EG-rätten. I alla fall om man får tro EU-domstolens generaladvokat. Hans beslut kommer att bli vägledande för hur EG-domstolen ställer sig i frågan senare i år.

– Det lutar nog åt att de går på samma linje. I flertalet fall brukar domarna följa generaladvokatens förslag, säger Ulf Bernitz, en av Sveriges främsta experter på EG-rätt.

Att frågan ska avgöras i EG-domstolen beror på att ett antal svenskar har överklagat att de fått sitt nätbeställda vin beslagtaget av tullen. Högsta Domstolen vände sig då till EU:s domstol för att få frågan prövad. Under tiden har det varit fritt fram för tullen att fortsätta stoppa alkoholen vid gränsen. Efter dagens utslag tycker Ulf Bernitz att de ska sluta med det.

Början på slutet

– Det finns anledning till att de ska lugna ner sig. Det är nu så pass tveksamt om förbudet mot internethandel håller.

Blir nätspriten fri kan det mycket väl bli början på slutet för det svenska alkoholmonopolet tror Bernitz. Men på Systembolaget tar man dagens beslut med ro.

– Det här är ett förslag. EG-domstolen kan mycket väl gå på en annan linje, säger Björn Rydberg, Systembolagets presschef, till aftonbladet.se.

UD: "En framgång för regeringens linje"

Det råder delade meningar om vad EU-advokatens förslag verkligen innebär.

UD menar att han stöder den svenska regeringens linje.

Så mycket sprit har tullen beslagtagit

Tidigare:

Johanna Melén, TT

ARTIKELN HANDLAR OM