Det är kallt i Sverige!

NYHETER

”Stockholm har blivit kallt” sjöng Orup och jag är beredd att hålla med.

Jag har precis kommit hem från en åtta år lång utlandsvistelse; dock inga exotiska breddgrader utan mer ”in på knuten”. Närmare bestämt Nederländerna respektive Tyskland. Nederländerna kan jag inte direkt uttala mig om, eftersom jag jobbade och umgicks med utlänningar som befann sig i samma situation som jag själv. I Tyskland däremot integrerades jag i samhället under fem års tid, då jag arbetade, levde samboliv och umgicks enbart med tyskar. Det är också härifrån jag lånar mina exempel:

Du går nedför gatan och någon som inte är uppmärksam springer ihop med dig.

Sverige: Du har tur om du får en artig ursäkt istället för bara ”ett bläng".

Tyskland: Du bör spela på Lotto om dom inte ursäktar sig!

Du står omedvetet i vägen för någon.

Sverige: Personen ifråga irriterar sig och om det är ett sällskap beklagar dom sig också i all tysthet bakom din rygg. Vi svenskar kan stå och vänta i evigheter istället för att bemöda oss besväret att tilltala en främling (fotnot: det har jag slutat med)!

Tyskland: Personen ifråga knackar dig på axeln och frågar artigt om han/hon får passera, varvid du givetvis med ett leende ursäktar dig och släpper fram vederbörande.

Du sitter i en allmän bastu på simhallen.

Sverige: Butter person kommer in, stirrar irriterat och slår sig ner så långt ifrån dig som det går; inga fraser utväxlas.

Tyskland: Person kommer in, säger artigt god dag, sätter sig på konversationsavstånd och om ni inte inleder en konversation inom kort så bör du spela på Lotto snarast, särskilt om det bara är ni två i bastun. (Gäller även lokala puben.)

Jag skulle kunna dra fler exempel, men jag tror att ni förstår vad jag menar!

Det skrämmande är att även våra invandrare (inklusive tyskar) på nolltid anammar detta vårt tysta motstånd. Invandrare från länder som är kända för att ha en artig och öppen jargong blir omedelbart knäpptysta så fort dom passerat Öresundsbron.

Några nödvändiga fakta dock. Mina paralleller dras mellan Köln och Stockholm. Jag har en känsla av att Köln över lag har trevligare invånare än dom flesta andra platser i Europa, inklusive övriga Tyskland. Men varför skulle inte vi kunna ha det som i Köln?

En annan sak, i lokaltidningarna i Köln läste jag nästan aldrig om våld, våldtäkter, våldsamma inbrott etc. Vet inte om det har någon betydelse...

Är det en tillfällighet/inbillning, eller får man ett snällare samhälle av att helt enkelt vara artig, visa respekt och medkänsla och tala med varandra?

Läsarartikel

Läs även debatten om attityder mot gamla

Mayne Sunewall-Hopkins har valt att bo i England. ”Sverige är på god väg att bli ett samhälle där de svaga slås ut”, skriver hon.

CJ Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM