Hon kan inte glömma någonting

Kvinna i USA har superminne – datum allt som behövs

NYHETER

Superminnessyndrom.

Så kallar forskarna fenomenet.

Kvinnan med det unika minnet kan nämligen inte glömma någonting.

Hon kommer ihåg allt.

Inte bara födelsedagar och stora händelser. Det går bra att fråga om småsaker som vädret.

Allt som behövs är ett datum.

- Det verkar som hon sorterar in händelser efter datum. Men det förklarar inte hur hon kommer ihåg allt, säger James McGaugh, en av världens främsta experter på hur det mänskliga minnet fungerar.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, kallas bara AJ av McGaughs team vid University of California i Irvine, USA.

Man vill inte avslöja AJ:s namn eller var hon bor. Men forskarna har undersökt hennes minne i avancerade tester för att klarlägga hur det fungerar.

Helt unik

Hittills vet man bara att hon är helt unik. Inte bara för sitt fantastiska minne, utan att hon till skillnad från andra personer som begåvats med en extrem förmåga, inte verkar tappa speciellt mycket någon annanstans.

- Vissa andra kan komma ihåg den allra minsta detalj när det gäller till exempel en hobby, men de har ofta en mycket smal förmåga, säger McGough till tv-kanalen ABC.

- Vissa kan inte ens ta bussen för de vet inte var de befinner sig. Men till skillnad från dem är AJ en fungerande person.

Vill ha ordning

Kvinnan har vissa tendenser till tvångsbeteende. Ordning och reda har varit viktigt för henne hela livet.

- Hon vill ha ordning på saker. Som barn blev hon mycket upprörd om hennes mamma flyttade på något i hennes rum eftersom allt hade en egen plats och hon ville ha det så.

En förklaring forskarna tittar på är om AJ:s hjärna använder delar som normalt inte hör till minnet. Det skulle, enkelt uttryckt, kunna betyda att delar av hjärnan som kan störa påverka minnet negativt inte ens är inkoppad.

- Vi har inte hittat rätt ännu. Men vi har förstått att de teorier vi först hade om henne antingen är fel eller ofullständiga, säger McGaugh.

Att kvinnan är helt unik är i alla fall klart.

Så unik att McGaugh kallar hennes tillstånd superminnessyndromet.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM