Så reagerar de anhöriga

Psykolog: Det är möjligt att återta en relation

NYHETER

Svår chock, skam och skuld. Det är reaktionen när en fru eller sambo får veta att mannen de levt med är en grov sexualbrottsling.

Ofta är separation den enda lösningen - men inte alltid:

– Det är möjligt att återta en relation, säger psykologen Elisabeth Kwarnmark till P1 Morgon.

Foto: jan Kwarnmark
Elisabeth Kwarnmark.

Mannen som misstänks vara Hagamannen är bakom lås och bom, och i dag hålls häktningsförhandlingar mot honom i tingsrätten i Umeå.

Det många svenskar undrar nu är hur hans fru klarar sig. Hur hon tagit emot beskedet om sin man, och vilken hjälp hon får.

Skam och skuld

Psykologen Elisabeth Kwarnmark arbetar inom Kriminalvården med sexualbrottsdömda personer. I sitt arbete träffar och samtalar hon även med de dömdas närmast anhöriga. I en intervju i P1 Morgon i Sveriges Radio berättar hon om hur en fru eller sambo kan komma över beskedet att ens man är våldtäktsman.

Enligt Kwarnmark hamnar kvinnan först i chock, eftersom hon går igenom en krissituation. Men även andra känslor, av skam och skuld, kan komma krypande. Hon kan till exempel fråga sig hur hon har kunnat leva sida vid sida med mannen utan att inse vad han varit kapabel till.

Inledningsvis behöver kvinnan akut krishjälp, och därefter mer eller mindre långvarig terapi för att få hjälp med sin situation.

Det är många frågor som väcks:

– Hur den här personen har blivit sådan, varför har jag inte kunnat se detta. Och "har det med mig att göra" är också frågor de anhöriga ställer sig, säger Elisabeth Kwarnmark till P1 Morgon.

Terapi nödvändig

Oftast är separation eller skilsmässa den enda lösningen för en kvinna som fått veta att hennes man är våldtäktsman. Elisabeth Kwarnmark beskriver det som att kvinnans tillit till mannen helt kollapsat.

Men faktiskt kan det i vissa fall vara möjligt att lappa ihop förhållandet, så att mannen efter avtjänat straff kan återgå till familjen.

– Det är möjligt att återta en relation, men det är stora förändringar som måste ske i den, säger Elisabeth Kwarnmark och betonar vikten av att alla inblandade får den terapi de behöver för att komma fram till hur just de vill ha det.

Läs mer:

Tidigare:

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM