Tolv smittade av TBC på fängelse

”Det är en hemsk situation för de drabbade”

NYHETER

TBC-smitta har brutit ut på ett fängelse utanför Stockholm, skriver tidningen Sekomagasinet.

Minst tolv människor har smittats, varav sju är anställda, säger kriminalvårdens informationsdirektör Ann-Marie Dahlgren.

Det var i oktober förra året som en TBC-smittad person togs in på Svartsjöanstalten utanför Stockholm. Han sattes i en cell tillsammans med två andra och det dröjde två veckor innan smittan konstaterades.

Då hade minst sju anställda och fem andra intagna redan smittats. Det kan vara fler, hittills har 34 personer testats av infektionskliniken på Huddinge sjukhus.

”Hemsk situation”

– Det är en hemsk situation för de drabbade, säger skyddsombudet Margot Jelinek till Sekomagasinet. Det är oerhört viktigt att ansvarsfrågan blir klar. Om de som nu har smittats insjuknar om fem, tio eller fyrtio år undrar jag hur man ska kunna härleda smittan hit? Det har ju stor betydelse när det gäller skadestånd och ersättningar, säger hon också.

De som konstaterats smittade går på kontroll och följs upp av infektionskliniken. TBC är behandlingsbart med antibiotika och de som vill erbjuds medicinering, enligt ett pressmeddelande från kriminalvården.

Där avdramatiseras också det hela med att bära på smittan inte är detsamma som att vara sjuk. Det finns heller ingen risk för att en smittad person ska föra smittan vidare. I alla fall inte så länge sjukdomen bryter ut, vilket den inte behöver göra. Å andra sidan blir man aldrig av med smittan.

Handlingsplan saknas

Någon handlingsplan för att hantera TBC-utbrott på fängelser finns inte i dag. Men händelsen har rapporterats till Smittskyddsinspektionen som beslutade om en kartläggning av den smittades närmaste krets.

– Den beredskap som finns i dag räcker naturligtvis inte utan kriminalvården måste ha en egen åtgärdsplan, säger Roal Nilssen, ombudsman på Seko till Sekomagasinet.

Tidigare artiklar:

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM