– Lärarna ser bara dem som skriker högst

Tina, 15, vill att man gör klassindelning efter ambitionsnivå

NYHETER

Det pratas så mycket om dem som inte sköter sig, om dem som går ur grundskolan utan fullständiga betyg. All fokus läggs på att så många som möjligt ska gå ut grundskolan med G i betyg. Har alla G då är det lugnt liksom.

Vi är ju lika bra allihop här i Sverige, ingen är sämre än den andra, eller?

Jag går i grundskolan, och jag nöjer mig inte med G i alla ämnen. Det värsta är att större delen av min klass gör det.

Så när jag sitter på lektionerna och vill lyssna, lära och få bra betyg så sitter en hel hög av mina klasskompisar i ena hörnet och skriker.

Gör inte läraren något åt det här då? Jojomän, han skriker tillbaka. Och så håller det på. Dag ut och dag in.

Jag har hört många gånger att politikerna vill ha en skola där ”alla får samma chans att utvecklas”.

De ljuger oss rakt upp i ansiktet – som vanligt. De vill ha en skola där alla når G. På så sätt ser det ju jättefint ut i statistiken.

Det ser i alla fall inte jag som en skola där alla har samma chans att utvecklas. Jag vill att varje individ ska ges möjlighet att prestera sitt bästa.

Inte där de ambitiösa får vänta på dem som töntar sig och förstör eller där den som inte har lika lätt för att lära inte får ordentligt med hjälp.

Men jag förstår att man skriker sådär. Det är enda chansen om man vill att lärarna ska se en. Dessutom får man, om man är en skrikelev, beröm lite då och då. Det räcker ofta för skrikeleverna att komma i tid till lektionen för att läraren ska bli nöjd.

Jag däremot får inget beröm även om jag sliter och får alla rätt på provet. Vad ger det här för signaler?

Jag vill ha MVG, och jag vill att mina lärare ska hjälpa mig att få det. Det kan han inte när all tid går åt till att få tyst på dessa skrikelever.

Jag skulle vilja att man lät elever som är på samma nivå gå i samma klass, så skulle den klassen där elever har lättare att utvecklas kunna gå snabbare framåt och på så sätt lära sig mer. De som har svårare skulle heller inte behöva hänga med i snabbare tempo än dem klarar av. Det kallar jag att ”alla får samma chans att utvecklas”!

Tina Mannegren , Lunarsmeknamn: tinaflina