Larmsamtal från 11 september släppta

”De säger att det är en terrorattack”

Nu släpps larmsamtalen från den 11 september då två flygplan körde in i World Trade Center i New York.
NYHETER

Staden New York släppte på fredagen inspelningar från larmsamtal som jourpersonal besvarade under terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september.

Endast de inspelade svaren till offren för terrorattackerna offentliggjordes. Myndigheterna har överlämnat beslutet till de anhöriga, till dem som ringde, att besluta om även den delen ska bli offentlig.

Släpper 130 samtal

Myndigheterna har släppt 130 inringda larmsamtal, över nio timmars inspelningar från attackerna 2001.

– Vi har ytterligare ett samtal från World Trade Center, det är en annan byggnad, sade en polis enligt en utskrift.

– Jag förstår inte varför människor fortsätter att ringa, hördes en medarbetare i bakgrunden säga.

– Det här nytt, och det är bekräftat ... Ett annat plan, det är något helt nytt, säger polisen.

– Okey. Vad händer, frågar medarbetaren.

– De säger att det är en terrorattack, säger polisen. Det måste vara två plan som kraschat in i samma byggnad ... Jag kan inte tro det, det här måste vara helvetet. Han sade precis att planet träffat sidan på byggnaden, det slet upp sidan på byggnaden.

I ett annat inspelat fragment säger en frustrerad larmoperatör till en person som ringer och är instängd i en av byggnaderna att de får ”miljontals samtal”:

– Allt jag kan säga är att stanna nära fönstret, ligg lågt, sätt en handduk för fönstret ... om du fruktar för ditt liv, gör då vad du måste göra, okey? Jag kan inte ge dig fler råd än så.

”Stanna kvar med mig!”

Kort innan tornen kollapsade försökte en annan larmoperatörer lugna en person som ringde, instängd på 80:e våningen i en av byggnaderna.

– Stanna kvar med mig en stund. Stanna kvar med mig! Sir!

Inspelningarna offentliggjordes sedan en grupp anhöriga gjort gemensam sak med New York Times att stämma staden för att få ut samtalen.

Närmare 3000 personer omkom när de två tornen kollapsade, ett tredje plan körde in i Pentagon utanför Washington och ett fjärde störtade i Pennsylvania.

TT