Vinterkräksjukan kommer tillbaka

”Det kan röra sig om en ny virusstam”

NYHETER

Trots att vintern håller på att släppa greppet tycks vinterkräksjukan ta nya tag.

– Det kan röra sig om en ny virusstam som håller på att sprida sig över landet, säger Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

Den smittsamma magåkomman vinterkräksjuka orsakas av så kallat norovirus. Den brukar vara vanligast under vintern när människors motståndskraft är nedsatt och vi är inomhus mycket. Under årets vintersäsong har fallen varit relativt få och symtomen dessutom ovanligt lindriga.

Smittspridningen brukar klinga av under mars, men de senaste veckorna har tvärtom allt fler fall rapporterats inom sjukvården i hela landet. De senaste fallen tycks dessutom medföra kraftigare symptom, precis som klassisk vinterkräksjuka: först kraftiga kräkningar och huvudvärk, därefter diarré.

Varna sjukhusen

De flesta smittade söker dock inte vård och det är svårt att veta hur smittspridningen ser ut utanför sjukvården.

Chefsmikrobiolog Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet undersöker om de senaste fallen kan ha orsakats av en ny virusstam. Han vill varna sjukhusen och uppmana dem att vara uppmärksamma på att norovirus i år florerar ovanligt sent på säsongen.

– Sjukvården bör vara uppmärksam på de första fallen och isolera patienterna så att smittan inte sprids, säger Kjell-Olof Hedlund till TT.

Handhygien

För allmänheten gäller samma råd som vanligt vid vinterkräksjuka – var noga med handhygienen. Blir du sjuk så stanna hemma en till två dagar efter att symtomen upphört.

Hur smittan utvecklas framöver är svårt att sia om.

– Jag gissar att det vänder snabbt när det verkligen blir vår, men år 2002 hade vi nästan en sommarsäsong av norovirus i Europa så man vet aldrig, säger Kjell-Olof Hedlund.

Staffan Olsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM