Forskarens råd: Använd handsfree

Minskar strålningen med 95 procent

NYHETER

Pratar du mycket i mobil eller trådlös telefon och är orolig för strålningen?

Du är inte ensam, och forskarens tips är enkelt:

– Använd handsfree. Det minskar strålningen med 95 procent, säger överläkare Lennart Hardell.

Foto: Mats FOGEMAN
Säkrare Att använda handsfree minskar strålningen mot ditt huvud med 95 procent. Och minskar cancerrisken, säger professor Lennart Hardell.

Många läsare har hört av sig efter aftonbladet.se:s artikel om att ny forskning tyder på att cancerrisken fördubblas, om man talar i mobiltelefon eller trådlös telefon mer än en timme om dagen, under tio års tid eller mer.

Handsfree hjälper

Många är oroliga och undrar om handsfree hjälper för att minska risken. Det gör det, enligt Lennart Hardell, professor på Örebro Universitetssjukhus och en av dem bakom forskningen som omfattar totalt cirka 3 000 personer. Jämfört med att hålla själva telefonen mot örat minskar strålningen mot huvudet med 95 procent.

Enligt Hardell är det dock viktigt att tänka på är att man har mobilen på ett ofarligt ställe. Bröstfickan är ingen bra idé.

– Det finns farhågor att radiofrekventa, elektromagnetiska fält ökar risken för leukemi och då ska man inte ha mobilen nära vitala organ, säger Lennart Hardell.

Elakartade tumörer

Hans tips är att man istället har telefonen i handen, en bit från kroppen, eller lägger den ifrån sig på bordet eller sätet bredvid om man är i bilen.

En annan sak som läsare undrat över är ifall de tumörer som Hardells forskarlag forskat på verkligen är farliga, elakartade tumörer.

– Den fördubblade risk som vi talar om i rapporten handlar om den farligaste sortens elakartade hjärntumörer. Det finns flera tidigare studier som visar att mobiltelefonanvändande även ökar risken för godartade tumörer på hörselnerven, men det vi nu har tittat på är den mest elakartade tumörformen som sätter sig i hjärnan.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM