Blev pappa - och monster

Aftonbladet har kartlagt Haga- mannen - och hans dubbelliv

1 av 4
33-åringen - den misstänkte Hagamannen.
NYHETER

Hans nyfödda barn kämpar för livet i en kuvös.

Samtidigt misstänks han ha lämnat en 22-årig kvinna i snön efter en blodig våldtäkt intill sjukhuset.

En stillsam familjepappa blir en besinningslös våldtäktsman.

Aftonbladet har kartlagt 33-åringen som misstänks vara Hagamannen.

Augusti 1998

33-åringen har blivit pappa för första gången när han går på en klassträff i en bygdegård.

På borden står chips och ostbågar.

Gamla klasskamrater från grundskolan sitter samlade. Under kvällen anordnas lekar och frågesport. Han hamnar i ett samtal om familjeliv med en av sina gamla kamrater.

-Han var trevlig den där kvällen, som alltid. Han berättade att han hade blivit pappa och han verkade tycka att det var jättekul, säger en kamrat som var på festen.

Några månader senare, i augusti, träffar han en av klasskamraterna från festen på stan:

- Han var trevlig, vi pratade lite om festen. Ibland kan det kännas lite jobbigt att behöva prata med gamla klasskamrater, men så kändes det aldrig med honom.

Klockan halv två på natten den 2 augusti misstänks han ha överfallit en 14-årig flicka vid en bäck under Hissjövägen i Umeå.

- Han trycker en halsduk mot min hals så att jag får svårt att andas, jag känner att jag domnar bort, har hon berättat.

Men en ung man på en cykel skrämmer i väg mannen.

- Helvete, skriker mannen och kastar ner flickan i bäcken.

Attacken är den första i en serie överfall som sätter skräck i Umeå.

Maj-november 1999

33-åringens fru är gravid med parets andra barn.

Vänner, grannar och arbetskamrater vittnar om familjelycka.

De har flyttat från stadsdelen Haga och köpt en släktgård i en liten by utanför Umeå. Frun arbetar med barn och 33-åringen pendlar varje dag in till verkstaden i centrala Umeå där han arbetar. Han är engagerad i lokala aktiviteter och hjälper till med en isbana i närheten. Han sysslar mycket med bilar och planerar för en renovering av huset.

I staden sprider sig skräcken för den så kallade Hagamannen. På nyheterna berättas om en serie av nya våldsamma attacker mot kvinnor.

En sen natt i maj misstänks han ha våldtagit en 26-årig kvinna.

Hon har just vinkat av sin syster. Ensam promenerar hon fram längs Regementsgatan i Umeå. Plötsligt märker hon hur en man kommer springande bakifrån. Han sliter ner henne på marken och tar ett stryptag på henne så att hon tappar luften.

Han våldtar henne.

Efteråt kastar han i väg henne och skriker:

-Försvinn!

Några månader senare, den 6 november, halv tre på natten, Brånvägen i Umeå: En 50-årig kvinna attackeras bakifrån. Ett bälte läggs om hennes hals. Hon kastas ned på trottoaren, mannen sliter av henne kläderna på underkroppen.

Samma natt, 20 minuter senare: Mannen angriper en 23-årig kvinna på Norra Ersmarksgatan. Han brottar ner henne på en gräsmatta. Men kvinnan sparkar, slår och skriker och lyckas ta sig loss. Mannen flyr mot centrum.

S En dryg timme senare, Korsgatan: En 18-årig kvinna, på väg till sin syster, möter en man som springer emot henne. Han sliter av henne axelremsväskan. Hon tar tillbaka väskan och skriker.

- Vad fan håller du på med?

Mannen slår henne i huvudet men hon lyckas fly.

Mars 2000

Det blir en pojke.

Den 2 mars 2000 föds 33-åringens andra barn på universitetssjukhusets förlossningsavdelning. Bebisen väger bara 1535 gram och är 39,5 centimeter lång. Barnet vårdas på sjukhuset under de närmaste veckorna och föräldrarna finns vid barnets sida. Först två månader efter födseln, den 14 april, kan barnet fotograferas och en bild publiceras i den lokala tidningen.

Ungefär samtidigt träffar 33-åringen en kamrat på verkstaden där han arbetar och de börjar prata om den så kallade Hagamannen.

-Han sa: Det är hemskt det där med våldtäkterna, berättar arbetskamraten.

Den 19 mars misstänks han ha slagit till igen.

Det ska bli den blodigaste natten i historien om Hagamannen. Och denna gång sker attacken inte på Hagaområdet, utan i universitets- och sjukhusområdet i Umeå.

På natten ska en 22-årig kvinna precis öppna ytterdörren till sitt hem på Brandmannagatan. En man sliter tag i henne. Hon skriker högt. Hon får ett slag i ansiktet. Skrikande lyckas hon ta sig loss och springer in i trapphuset. En granne räddar henne genom att öppna dörren och släppa in henne. Gärningsmannen flyr.

32 minuter senare, på en gångväg vid universitetsområdet slår han till igen. Mannen drar in en 22-årig kvinna bakom en container. Kvinnan skriker högt medan mannen våldtar henne och utsätter henne för ett besinningslöst våld. När han lämnar henne ligger hon i snön med blödande underliv och mycket svåra skador.

December 2005

Under åren som gått har Hagamannens attacker upphört.

I efterhand, före gripandet av 33-åringen, har polisen spekulerat i om gärningsmannen suttit inne. Vänner berättar att 33-åringen under samma period hade fullt upp med bestyr kring hemmet.

- Han hade väldigt mycket att göra med huset. Han var inte ute mycket på krogen under den här perioden, säger en vän.

Den 9 december lämnar 33-åringen krogen O"Learys i centrala Umeå. Han är stupfull.

Under kvällen har han befunnit sig på firmafest med gokartåkning, bastubadande och underhållning av en ståuppkomiker. Sällskapet har gått vidare till lokala krogen O"Learys där han efter några timmar av kraftigt alkoholintag plötsligt försvinner från festen.

Samma natt lämnar en 51-årig kvinna restaurang Äpplet i centrala Umeå. Hon befinner sig vid Tegsbron och har just passerat brons södra landfäste när en man kastar sig över henne. Han drar ned henne på en slänt ner till en gångväg. Där våldtar och misshandlar han henne svårt.

-Det är oerhört skönt för mig, och för hela Umeås befolkning, att han nu är gripen, har kvinnan berättat i Västerbottens-Kuriren.

33-åringen häktades i går för detta brott.

Läs mer:

Tidigare:

Claes Petersson, Zendry Svärdkrona