Kungen av chili

Foto: Ted Anthony/Ap
Superstark Världens starkaste chili har odlats fram i Dorset, England. Den är cirka 370 gånger starkare än Tabascosås.
NYHETER

Glöm habañero, tabasco och cayennepeppar.

Det är rena löjan jämfört med världens starkaste chili – Dorset Naga.

Den kan man knappt ta i med tång ens.

I natursköna Dorset i södra England bor Joy och Michael Michaud i stillsamhet och arbetar med sitt familjeföretag – att odla chili och sälja till restauranger och kunder världen över.

Efter fyra års intensivt odlande lyckades de ta fram en färggrann variant som de döpte till Dorset Naga. Chilin slog kunderna med häpnad och blev en succé. Förra året sålde paret en kvarts miljon chilifrukter.

Mot slutet av säsongen skickade Joy Michaud – mest på skoj – in en chilifrukt till ett laboratorium i USA för att vetenskapligt mäta styrkan på den.

Resultatet dröjde inte länge.

Värst av allihop

Pepparstyrka mäts enligt Scovilleskalan, där världens hittills starkaste chili enligt Guinness rekordbok, den röda Savina-habañeron, mäter 570 000 på skalan. Som jämförelse ligger tabascosås på 2 500 och cayennepeppar på mellan 30 000 och 50 000.

Dorset Naga är den värsta av dem alla.

923 000 enheter mättes styrkan upp till, alltså nästan dubbelt så mycket som närmaste konkurrenten.

Vacker färg

– Vi ville inte ens ha en så stark peppar som möjligt. Vi odlade för att få fram en vacker form och färg, säger Joy Michaud till The Times. När resultatet av testet kom tillbaka blev jag helt paff.

Dorset Nagas styrka går dock inte att ta miste på. Man måste ha handskar på sig för att hantera den. Den indiske restaurangägaren Aktar Miha säger till Times att Nagachilin behandlas med respekt i Indien.

– Den används visserligen i matlagning, men de flesta brukar bara hålla den i stjälken och vidröra maten med den. Det är en mördarchili och man måste vara försiktig, säger Miha.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM