Fem döda i översvämningar i Europa

Situationen värst i Tjeckien – tusentals har lämnat sina hem

NYHETER

Tusentals människor har evakuerats från sina hem i Centraleuropa sedan vattennivåerna i flera floder fortsatt att stiga.

På lördagen krävde översvämningarna sitt femte dödsoffer.

Översvämningarna verkade ha skördat sitt femte dödsoffer i Tjeckien och grannlandet Slovakien sedan en 55-årig hemlös man hittats död nära den tjeckiska staden Zabreh.

Situationen var mest kritisk i Tjeckien där undantagstillstånd utlysts i hälften av landets 14 regioner.

I staden Olomouc, i östra Tjeckien, inleddes på lördagskvällen evakuering av 2500 människor från delar av staden som hotades av floden Morava. Omfattande regn och smältande snö fick floden att stiga.

För vissa delar av staden var det andra försöket att förmå människor att lämna sina hem. På fredagskvällen hade 1500 personer uppmanats att lämna staden, men bara 60 personer hörsammade uppmaningen, sade Jan Bedner, från stadens kriskommitté.

Elbe fortsatte stiga

Stadsfullmäktige lovade invånarna, som var rädda för stölder, att gatorna skulle spärras av och patrulleras av polis.

Floden Elbe fortsatte att stiga under lördagen, vilket ledde till att situationen blev allt mer kritisk kring Melnik, omkring tre mil norr om Prag. Chefen för den centrala tjeckiska regionen, Petr Bendl, sade att 2000 människor kan komma att evakueras från staden, där Elbe och floden Vltava möts.

Många människor har redan evakuerats från städer och byar längs en sex mil lång sträckning av Elbe.

I Tyskland har 300 personer evakuerats i Dresden i Sachsen sedan Elbe hotat stadens historiska centrum.

I Prag stabiliserades floden Vltava på lördagen.

I Ungern har översvämningarna stoppat väg- och järnvägstrafik i flera delar av landet och 350 människor har evakuerats från sina hem nära Donau.

Meteorologiska institutet i Tjeckien har sagt att faran förblir stor åtminstone till på måndag och framhöll att alla delar av landet är i riskzonen utom Prag och Karlovy Vary och deras närmaste omgivningar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM