Snöskottare jobbar svart för småpengar

Riskerar livet på hala tak i stan för 40 kronor i timmen

NYHETER

Asylsökande utan papper tvingas arbeta för svältlön som snöskottare på städernas glashala tak.

Enligt uppgifter till Ekot ligger vissa löner på neråt 40 kronor.

Säkerheten sätts också på undantag.

Foto: peter WIXTRÖM/Arkivbild
svältlön Många utländska personer utan papper arbetar svart som snöskottare på taken för svältlön, enligt flera organisationer.

Flera olyckor med takskottare har hänt i vinter. I början av mars föll en skottare ner från ett tak i Aspudden i Stockholm, men klarade sig mirakulöst utan allvarliga skador.

Utreds

Polisen utreder olyckan, men har haft svårigheter med att få de andra snöskottarna att berätta för dem. Så mycket är i alla fall klart att det var den olycksdrabbade skottarens första dag på jobbet, och att han hade lärt sig utrustningen samma dag.

Nu fungerade inte säkerhetslinan och ansvarsfrågan tycks vara oklar.

Flera organisationer som Ekot varit i kontakt med säger att vissa snöskottare arbetar på slavkontrakt. Bland annat har den katolska hjälporganisationen Carita, flera spanskspråkiga närradiostationer och Syndikalisterna haft sådana kontakter.

Cheferna stressar

– Det är svartbetalt utan kontrakt. Det är chefer som stressar på att man ska jobba snabbare. Det är dåliga instruktioner. En person som jobbar sin första dag blir instruerad om hur säkerhetsselen fungerar av en person som kanske jobbat i två dagar, säger Catrin Åkerblom på Syndikalisterna till Ekot.

Enligt Ekots uppgifter kan svartlönen för en utländsk snöskottare utan papper variera mellan 40 och 100 kronor i timmen. Har man papper är lönen minst 150 kronor i timmen, ofta mer.

Robert Triches